Svečano otvoren još jedan biser vjere u Americi

Hvala Allahu gospodaru Svjetova. Gospodaru Sudnjega dana na blagodatima kojima On obasipa svoje iskrene robove. Zahvaljujući Njemu Uzvišenome, na dan 21. septembra 2019. godine Bošnjaci iz Louisvillea, savezna država Kentucky su radosno i sa velikim iščekivanjem dočekali otvaranje prelijepe džamije. Ovo su učinili zajedno sa svojom braćom muslimanima i muslimankama iz ovog grada i šire, uvaženom ulemom iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Amerike i uglednim gradjanima i gostima ovoga grada, kao i sa svim ljudima dobre volje koji su prisustovali ovome svečanom historijiskom momentu.

Ovaj događaj je unio radost i jedinstvo u srca Bošnjaka kao i svih muslimana ovoga grada. Ovaj grad koji predstavlja sigurno utoćište i topli dom za Bošnjake izvan njihovog rodnog zavičaja postao je bogatiji za jedan prelijepi religijski i kulturni objekat koji je ukras ne samo muslimanima ovoga grada nego i svim njegovim građanima.

Bošnjačko Američki Islamski Centar je osnovan 20. maja 2001. godine kao odgovor na potrebu Bošnjaka za svakodnevnim vjerskim i kulturnim životom u ovome gradu prema islamskim proposima koje prakticiraju Bošnjaci u našoj domovini Bosni i Hercegovini.

U decembru 2004. godine, uz Allahovu pomoč te novčanim prilozima i marljivim zalaganjem odbora i članova naše zajednice uspješno je okončana kupovina jednog starijeg objekta koji je renoviran i adaptiran u džamiju sa munarom ćija je ukupna površina bila 167 kvadratnih metara (ili 1800 sq ft).

Džamija je useljena u oktobru 2005. g., a zvanično otvorena u septembru 2006. g., uz prisustvo zvaničnika islamske zajednice bošnjaka Sjeverne Amerike na čelu sa dr. Senadom ef. Agićem i ostalom bošnjačkom ulemom. Ukupna cijena projekta iznosila je oko $200,000.00.

Zbog sve većih zahtjeva i potreba vjerskog i kulturnog života ideja o pravljenju nove džamije na temeljima stare našla se kao novi izazov za upravni odbor i džemat. Odluka o izgradnji nove džamije ozvaničena je u martu 2012. g., i odmah se pristupilo prikupljanju sredstava tako da je kroz brojna donatorska sijela i večere u toku od četiri godine prikupljeno dovoljno sredtava za početak gradnje u oktobru 2016. g.

Idejni projekat je planiran prema zahtjevima odbora i specifičnim potrebama, a detalji su uskladjivani sa arhitektskom firmom i Fikretom Alihodžićem, glavnim rukovodiocem radova. Uz velikodušne novčane priloge uglavnom Bošnjaka grada Louisville i šire, te ličnim radom i zalaganjem tokom gradnje kako članova odbora tako i dzematlija, izgradja džamije je dovedena do kraja u drugoj polovici aprila 2019. g. Ukupna cijena projekta iznosila je $1.7 milion.

Džamija “Kewser” ima ukupnu površinu od 900 kvadrata metara (ili 9700 sq. ft.) sa prelijepim prostorom za klanjanje na prvom spratu, bibliotekom, muškom i ženskom abdesthanom, odvojenim WC-ima i dodatnim kancelarijama. U prizemlju se nalaze sala za učionice gdje se ordžavaju mektebska nastava i druge islamske i kulturne aktivnosti, kuhinja kao i sala za svečane večere i iftare. Unutrašnjost džamije, na oba sprata, ukrašena je ručno ispisanim ajetima iz Kur’ana lijepom kaligrafijom na zidovima, a sve prostorije su opremljene sa savremenimm audio video opremom.

Otvaranju džamije prethodilo je klanjanje džume namaza dan ranije 20. septembra 2019. g. zajedno sa bošnjackom ulemom i uvaženim gostima, te mevludom i zajednickom večerom iza akšam namaza. Glavnoj svečanosti otvaranja koja je održana 21. septembra 2019. g. prisustvovalo je oko 1700 vjernika i gostiju, a započeta je prelijepim učenjem Kur’ana od strane Džemala ef. Crnkića.

Pored izvedbe ilahija džematskog hora “Ljiljani”, te poznatog učača ilahija Madžida Abaze, kao i drugih izvođača skupu su se obratilli imam džamije “Kewser” Azam ef. Efendira, predsjednik džematskog odbora Šemsudin Haseljić, glavni imam medžlisa 4 mr. Ismet ef. Zejnelović, gradonačelnika Louisville-a Mr. Greg Fisher gospođa Janice Cates (direktorica Inicijative za Razvoj Sugrađanskih Odnosa), dr. Muhammed Babar (jedan od napoznatijih aktivista u lokalnoj muslimanskoj zajednici), muftija IZBSA dr. Sabahudin ef. Ćeman i na kraju izaslanik reisu-l-uleme I šef Odjela za dijasporu. gospodin Mensur ef. Pasalić. Na kraju programa proučena je dova od strane dr. Senada ef. Agića, a Mensur ef. Pasalić je zvanićno proglasio džamiju vakufom. Moderator i voditelj programa na bosanskom i engleskom jeziku bila je članica džemata, Elma Mehmedović, koja je oduševila sve prisutne svojom profesionalnošču i elokvencijim.

Sa izgradnjom ove džamije naš upravni odbor zajedno sa džematlijama ima čvrstu viziju, uz Allahovu pomoć, da intenzivira, obogati i unaprijedi vjerski i kulturni rad naše bošnjačke zajednice.Molimo Allaha dž. š. da ova džamija bude svjetlo i simbol jedinstva našeg naroda i svih muslimana u ovom gradu a i šire. Molimo Ga da učvrsti i uveća naš džemat i da budemo korisni svima muslimanima I dobrim ljudima.

Upravni odbor džamije “Kewser” u Louisville-u

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.