Svečano otvorena džamija u Mechanicsburgu

Da su Bošnjaci Amerike vrijedni u svakom pogledu a posebno u pogledu brige za svoju vjeru pokazali su i ove godine sa četiri otvorenja džamija. Prije nekoliko hefti su otvorene džamije u Atlanti i St. Louisu a 13. maja 2017. godine otvorena je i novosagrađena džamija džemata BH Islamski centar Mechanicsburg u Pensilvaniji.

O džematu i džamiji

Džemat Mechanicsburg, PA (BH IC Mechanicsburg) je osnovan prije petnaestak godina, broji oko stotinu porodica članova džemata. Imam džemata Džemal ef. Crnkić nam kazuje da je zemlja za gradnju džamije kupljena još 2008. Godine, a nakon dobivenih dozvola za gradnju sama gradnja je trajala oko četiri godine. Džamija je završena 2014. godine a 13. maja je i zvanično otvorena.

Čim dođete u blizinu džamije pogled vam okupira njen interesantno lijep izgled džamije koja je od temelja građena sa munarom i kubetima koja su jednim dijelom od stakla kako bi džamija primila više svjetlosti. Džamija ima sve sve što imaju i ostale džamije uz restoranski dio koji se nalazi u podrumu džamije.

Dan otvorenja

Još od ranog jutra u džamiju su počeli dolaziti gosti iz džemata sa područja medžlisa Sjeveroistok ICNAB-a, a i gosti iz ostalih dijelova Amerike. Vrijedni domaćini su dočekivali goste kahvom i doručkom u ogromnim šatorima iza džamije, a u najvećem od njih će se poslije odvijati i zvanični dio programa otvaranja džamije. Iako je kiša pokušala otežati domaćinima ovaj svečani trenutak, to nije pokolebalo goste kojih se sabralo preko hiljadu u želji da podijele radost ove svečanosti.

Program je počeo učenjem Kur’ana Časnog a kur’anske ajete je učio jedan od posebnih gostiju – kurra hafiz Aziz Alili. Nakon učenja hafiza Aziza Alilija voditeljica programa Emina je poselamila prisutne i pozvala džematskog imama Džemal ef. Crnkića da poselami prisutne. Džemal efendija se zahvalio mnogobrojnim gostima na dolasku i izrazio im doborodšlicu. Posebno se zahvalio izaslaniku reisu-l-uleme, šefu ureda za dijasporu pri direkciji za vanjske poslove Rijaseta IZ u BiH Mensur ef. Pašalicu, te glavnom imamu ICNAB-a, dr. Sabahudin ef. Ćemanu, kao i ostalim imamima, svim gostima, a srdačnu doborodščocu poželio je gostima Amerikancima na čelu sa predsjednikom odbora za planiranje i izgradnju općine Hamden u kojoj se nalazi džamija. Srdačnu doborodošlicu izrazio je i svećeniku i njegovim vjernicima Druge presbetirijanske crkve sa kojima džemat ima veoma lijepu saradnju.

Nakon obraćanja Džemal efendije redalo se nekoliko govornika: predsjednik džemata Jasmin O., bivši predsjednik džemata Sabit S., predsjednik općinskog odbora za planirajnje i izgradnju, svećenik Druge prezbeterijanske crkve, glavni imam medzlisa Sjeveroistok Muris ef. Neimarlija, glavni imam ICNAB-a Sabahudin ef. Ćeman, te a kraju Mensur ef. Pašalić koji je prenio svima prisutnima selame reisu-l-uleme i njegove čestitke. Između govora spomenutih govornika, djeca i omladina džemata Mechanicsburg kao i komšijskog džemata Craslile su izvodili ilahije i kratku dramu.

Nakon toga je Mensur ef. Pašalić i zvanično džamiju primio i proglasio vakufom Islamske Zajednice a čast da presjeku vrpcu pri otvoru džamije su dobili svi džematlije koji su donirali izvjesnu svotu novca na prethodno održanoj donatorskoj večeri koja je organizovana kako bi se sakupio novac da se otplate dugovi za gradnju džamije. Čast i ključ da svečano i otvori džamiju je dobio najstariji džematlija džemata 94. godišnji Hasan Šahović, otac najvećeg donatora džamije u Mechanicburgu Aziza Šahovića. Bilo je prelijepo gledati kako izborane ruke starog Bošnjaka ponosno otključavaju novoizgrađenu džamiju. U isto su vrijeme desetine džematlija presjekli vrpcu oko džamije i time i oni i njihova djeca doživjeli čast otvorenja džamije dok su se orili tekbiri koje su učili mladi imami medžlisa Sjeveroistok. Narod je pohrlio u džamiju koja nije mogla primiti dio gostiju a ubrzo je proušen ezan za podne namaz. Nakon podne namaza svi prisutni su počašćeni nezaobilaznim svečanim ručkom.

Iako su neki gosti malo pokisli ipak su svi otišli kućama veselih lica i zadovoljnih srca, zahvalni domaćinima na gostoprimstvu i ponosni na svoj narod koji gdje god stigne radi i gradi.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.