Svečano otvorena “Šehidska džamija” u Charlotte, NC

U subotu 24. oktobra 2015.godine, Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Karoline (Islamic Community of Bosniaks of North Carolina) iz Charlotte, NC je na najbolji način obilježila trinaestogodišnjicu svoga rada, svečanim otvorenjem svoje novoizgrađene džamije, nazvane “Shahid Mosque” ili “Šehidska džamija”. Ova džamija predstavlja način na koji je Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Karoline odala dužno poštovanje svim šehidima koji su svoje živote položili u odbrani drage nam domovine Bosne i Hercegovine, bošnjačkog naroda i vjere Islama.

Otvorenje “Šehidske džamije” u Charlotte, NC je organizovano i izvedeno u skladu sa Protokolom o otvaranju novoizgrađenih džamija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Oficijelni program kojeg su izveli brojni imami iz džemata koji djeluju u SAD-u je otpočeo na dan Ašure u petak 23. oktobra2015. godine, nakon jacije namaza učenjem Kur’ana. Zatim, obraćanjem imama džamije Sead ef Isovića, nakon kojeg su se prisutnima obratili glavni imam ICNAB-a mr. Sabahudin ef. Ćeman i oblasni imam Ismet ef. Zejnelović. Program je nastavljen uz učenje mevluda i ilahija, a zatim, obraćanjem predsjednika Sabora ICNAB-a dr. Mirsada Hadžikadića. Svečano otvorenje “Šehidske džamije”, pored brojnih gostiju iz gotovo svih krajeva SAD-a, svojim prisustvom i predavanjem uveličao je izaslanik uvaženog Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, mr. Husein ef. Kavazovića, akademik, prof. dr. Enes ef. Karić. Program svečanog otvorenja džamije završio se klanjanjem podne namaza u subotu 24. oktobra .2015.god.


Centralni dio otvorenja “Šehidske džamije” obavljen je u subotu 24. oktobra 2015. godine svečanim vjerskim programom, te prigodnim govorima između kojih posebno treba istaknuti pozdravni govor izaslanika uvaženoga reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića, akademika, prof. dr. Enesa ef. Karića. Čast svečanog presijecanja vrpce pri otvorenju pripala je svima onima koji su novootvorenu “Šehidsku džamiju” darovali svojim donacijama u iznosu od $1000 i više, a sama čast simboličnog prvog otključavanja i otvaranja vrata džamije pripala je Mevludinu Smajlovicu i Šabanu Ahmetoviću koji su “Šehidsku džamiju” darovali najvećim donacijama, koji su ujedno darovani sa po jednim ključem od džamije i reljefom “Šehidske džamije” posebne ručne izrade. Donatori Feriz Delkić iz Jacksonville (Florida) i musafir iz Texasa sa hanumom, čije su darovne donacije bile druge po visini iznosa, su nagrađeni unikatnim slikama “Šehidske džamije” koje je izradio bošnjački umjetnik iz Charlotte, NC.

Uz učenje tekbira, a nakon svečanog presijecanja vrpce i otvaranja vrata “Šehidske džamije”,
 pristupilo klanjanju podne namaza nakon čega je proučena dova. Ovim je ujedno i završen oficijelni dio programa. Po završetku podne namaza otpočeo je svečani ručak, a potom su nastupili horovi ilahija i kasida džemata: Charlotte (Hor Nur), Atlanta (Hor Bilal), Tampa (Hor Khalila) i Jacksonville (Hor Zem-Zem). Nakon nastupa horova ilahija i kasida prisutnima se ponovo obratio izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes ef. Karić svojim prigodnim predavanjem poslije kojeg je odgovarao na veliki broj pitanja pisutnih.

U večernjem nastavku programa koji se preselio u svečanu salu Hotela “Hilton” održan je zabavni program za omladinu, na kojem su pored pozdravnog govora izaslanika reisu-l-uleme akademika prof. dr. Enesa ef. Karića, nastupili folklorni ansambli “Zumbul ” iz Atlante, te “Zafir” iz Jacksonville. Poslije nastupa folklora nastupio je gost večeri estradni umjetnik iz Bosne i Hercegovine Armin Muzaferija koji je svojim nastupom oduševio sve prisutne.

Kratki video snimak sa otvora džamije možete vidjeti ovdje

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.