Takmičenje mekteba i Susreti Omladine džemata Medžlisa 1

Uzvišeni Allah Dželle Šanuhu kaže u Kur’anu: “Allah poziva u Kuću mira i ukazuje na pravi put onome kome On hoće. One koji čine dobra djela čeka nagrada, i više od toga! Lica njihova neće tama i sjeta prekrivati; oni će stanovnici Dženneta biti, u njemu će vječno boraviti. A one koji čine nevaljala djela čeka kazna srazmjerna onom što su počinili; njih će potištenost prekrivati, niko ih od Allaha neće zaštititi, lica će im biti tamna kao da su se na njih spustili dijelovi mrkle noći; stanovnici vatre će oni biti, i u njoj će vječno boraviti!” (Junus: 25,26 i 27)

Muhammed alejhisselam je rekao:”Ko radi sa ljudima i pri tome im ne čini nasilje, ko im prenosi nešto i pri tome ne laže, ko obeća nešto i obećanje ne iznevjeri, on je osoba izrazite čestitosti i krajnjeg poštenja. Njega treba prihvatiti kao rodjenog brata, a nikako ga odbaciti. Odbacivanje takvog je zabranjeno.” (Hatib el-Bagdadi)

Za vikend 28. i 29. Maja 2016. godine održano je Prvo takmičenje mekteba i susreti omladine i džematlija predstavnika džemata Medzlisa 1 West Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Ovo takmičenje i susreti su održani u Denver-u, u američkoj saveznoj državi Colorado i domaćin je bio tamosnji BEKCC džemat na čelu sa Imamom Mirsad ef. Huseljićem i predsjednikom Džematskog odbora Nihadom Poljakovićem.

Program mektebskog takmičenja i susreta je bio dvodnevnog karaktera. Započelo je finim dočekom gostiju koji su dolazili u Petak kasno naveče za koje je bio obezbjedjen limo prevoz i sendviči sa osvjezenjem. Na ovom mektebskom takmičenju učestvovalo je 34-ro mekteblija iz 6 dzemata sa svojim Imamima: Seattle (Begzudin ef. Jusić), Portland (Abdulah ef. Polovina), Salt Lake City (Amir ef. Salihović), Sacramento (Osman ef. Šehić), Phoenix (Sabahudin ef. Ćeman i pomoćnik Imam Ahmed ef. Smajić) i Denver (Mirsad ef. Huseljić). Program takmičenja i susreta je zapoceo svecanim otvaranjem na kojem su se obratili Imam BEKCC džemata Mirsad ef. Huseljić, predsjednik BEKCC džemata Nihad Poljaković, Oblasni Imam Medžlisa 1 West i Imam u Portlandu Mr. Abdulah ef. Polovina. Pošto se na području našeg medžlisa nalazi i Glavni Imam ICNAB-a Mr. Sabahudin ef. Ćeman koji je i Imam u džematu u Phoenix-u on se na kraju obratio i njemu je pripala cast da otvori mektebsko takmičenje i susrete omladine u Denveru.

Poslije svečanog otvaranja pristupilo se odrzavanju mektebskog takmicenja koje se sastojalo od tri grupe. Taj dio je predvodila i ispitivala komisija u sastavu; Begzudin ef. Jusić-predsjednik, Amir ef. Salihović i Osman ef. Šehić. Za vrijeme održavanja prvog dijela takmičenja za omladinu je organiziran zajednički odlazak na obližnju Red Rocks planinu.

Prvi dio mektebskog takmičenja je završen nastupanjem Podne-Namaza, a nakon namaza je uslijedila pauza za ručak i osvježenje koje su plaho i bogato pripremili domacini u njihovoj, a i nasoj dzamiji. Poslije ručka pristupilo se drugom dijelu mektebskog takmičenja koje je trajalo do pred Ikindiju-Namaz. Za vrijeme drugog dijela mektebskog takmicenja u prizemnim prostorijama BEKCC dzamije predtavnici “Glasova bosanskog genocida-VOBG” iz Seattle su odrzali leadership workshop za omladinu kojeg su vodili Irfan i Adam Mirza.

Nakon klanjanja Ikindije-Namaza proucen je mevlud u dzamiji kojeg su izveli prisutni Imami, horovi ilahija iz Salt Lake City-ja “Bulbuli” i Portlanda “Rose”, te nekoliko dzematlijki iz Denvera. Prisutnima su se obratili predsjednik dzemata Nihad Poljaković, Oblasni Imam medžlisa 1 west Abdulah ef. Polovina i Glavni Imam ICNAB Sabahudin ef. Ćeman. Program je vodio i na kraju dovu proucio imam domaćin Mirsad ef. Huseljić.

Nakon mevluda domaćini i gosti su se uputili u obliznji hotel Holiday Inn u kojem se prvo obavio Akšam-Namaz u dzematu, a zatim odrzala svecana vecera i program na kojem su proglaseni pobjednici u mektebskom takmicenju, te uzeli učešća domaćini i gosti u raznovrsnom program tokom veceri.

Po pitanju mektebskog takmicenja redoslijed je slijedeći:

Prva kategorija, mekteblije od 6 do 8 godina:

Prvo mjesto: Sakib Bektić-mekteb Phoenix,

Drugo mjesto: Sulejman Musić-mekteb Salt Lake City,

Treće mjesto: Haris Mirza-mekteb Seattle.

Druga kategorija, mekteblije od 9 do 11 godina:

Prvo mjesto: Anvar Boškailo-mekteb Salt Lake City,

Drugo mjesto: Ahmed Kadić-mekteb Salt Lake City,

Treće mjesto: Asja Kazić-mekteb Salt Lake City.

Treća kategorija, mekteblije od 12 do 16 godina:

Prvo mjesto: Davud Jusić-mekteb Seattle

Drugo mjesto: Rifet Rizvić-mekteb Portland

Treće mjesto: Sabina Dedić-mekteb Denver

Prvoplasiranim mekteblijama su pripale od strane medžlisa diplome za osvojeno prvo mjesto, dvije knjige “Muvetta” i novčana nagrada u iznosu od $300 Dollara.

Drugoplasiranim mekteblijama od strane medžlisa su pripale diploma za osvojeno drugo mjesto, knjiga “Vodic mladom muslimanu” i novčana nagrada u iznosu od $200 Dollara.

Trećeplasiranim mekteblijama su od strane medžlisa pripale diploma za osvojeno treće mjesto, knjiga “Džennetski napitak” i novčana nagrada u iznosu od $100 Dollara.

Diplome, knjige i novčane nagrade je uručio Oblasni imam medzlisa 1 west Abdulah Polovina.

Medzlis je obezbijedio i zahvalnice i po jedan primjerak Kur’ana na Arapskom I Bosanskom jeziku za sve mekteblije učesnike mektebskog takmičenja. To je uručio naša NBA zvijezda Jusuf Nurkić. Takodje, prigodne novčane nagrade i lijepe poklone za prva tri mjesta u svom kategorijama mektebskog takmicenja i svim mekteblijama ucesnicima takmicenja su urucili i domacini BEKCC džemat.

Uslijedio je nastavak programa kojeg je vodio Mirsad ef. Huseljić na kojem su se redom prisutnima obratili predsjednik BEKCC dzemata Nihad Poljaković, Jusuf Nurkić, predstavnici omladine BEKCC, Oblasni Imam medzlisa 1 west Abdulah ef. Polovina koji je BEKCC dzematu urucio izgraviranu zahvalnicu kao znak postovanja i zahvalnosti na finom i nezaboravnom domacinstvu ovih susreta, i Glavni Imam Sabahudin ef. Ćeman.

Nakon obracanja uslijedili su nastupi folklornih grupa iz dzemata Phoenix “Sevdah” (mali i veliki uzrast) i Portland “Zlatni Ljiljani” te nastup hora Ilahija i Kasida “Bulbuli” iz Salt Lake City-ja, uz prigodne recitale i ilahije troje polaznika mekteba BEKCC dzemata u Denveru. Program je vodio Mirsad ef. Huseljić. Vrijedno je napomenuti da su domacini svim ucesnicima u programu urucili priogodne zahvalnice.

Sutradan, Nedjelja, 29. Maj od jutarnjih sati pa do kasno popodne uprilicen je piknik i druženje u parku na kojem je odrzan malonogometni turnir, odbojka, nastupi folklornih grupa uz hranu i osvjezenje koje su pripremili vrijedni domacini. U kontekstu ovih susreta i druzenja vrijedno je istaci da je na svim programima bio prisutan Jusuf Nurkić, nasa NBA zvijezda koja nastupa za Denver Nuggets-e, a posebno je sa odusevljenem primljena vijest da je on ucestvovao u čišćenju i pripremanju BEKCC dzamije za mektebsko takmicenje. Sa osmjehom je prihvatao svakoga ko se je zelio sa njim uslikati i malo popricati. Hvala mu na tome i lijepom primjeru kako biti sa svojim narodom blizak i obezbjedjivati mu makar male trenutke radosti finog druzenja.

I na kraju ove informacije zelim istaci i na neki nacin ponoviti jos jednom da ovo dvodnodnevno druzenje mekteblija, omladine i dzematlija dzemata sa podrucja Medzlisa 1 West bude na neki nacin za pamcenje, historiju i lijepu uspomenu, potrudile su se vrijedne dzematlije BEKCC dzemata u Denveru. Zahvalnost pripada Džematskom Odboru BEKCC dzemata na podrsci i konkretnim aktivnostima da se u Denveru odrzi mektebsko takmicenje i susreti omladine i dzemata Medzlisa 1 West. Prijem imama, mekteblija, omladine iz dzemata sa podrucja medzlisa 1 West i njihov smještaj pokazao je koliko se je ozbiljno shvatio ovaj momenat institucionalnog djelovanja i zelja da se to sve dobro i lijepo uredi i sistemski uveze, organizira i djeluje. Lijepo je na rastanku bilo cuti da se sto prije i sto cesce odrzavaju ovi susreti. Ispred Imama, mekteblija, rositelja, omladine i dzematlija dzemata Medzlisa 1 West izražavam zadovoljstvo i zahvalu za gostoprimstvo i ljepotu druženja sa divnim ljudima koje su Islam, Bosna, pa i Amerika odgojili. Činim dovu Svevišnjem Gospodaru Allahu Dzelle Sanuhu da dostojno nagradi sve one koji su na bilo koji nacin pomogli i doprinijeli da se u lijepoj i pozitivnoj atmosferi odrze aktivnosti u i oko mektebskog takmicenja i susreta omladine i dzemata Medzlisa 1 West. Amin! I hvala na svemu Allahu Dzelle Sanuhu, Milostivom, Samilosnom!

Galerija slika je na ovom linku    https://goo.gl/photos/xv77HKoCdD5eqfAj9

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.