Tinejdžeri iz Amerike boravili u BiH

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Preko četrdeset tinejdžera iz Sjedinjenih Američkih Država, iz više različitih gradova (Njujork, Atlanta, Čikago, Sijetl, Sent Luis i dr.) proteklih petnaest dana boravili su u Bosni i Hercegovini. Njihovu posjetu sponzorisala je Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB), a njihov domaćin bila je Medresa “Osman ef. Redžović” u prelijepom ambijentu Čajangrada nadomak Visokog.

Oni su u okviru projekta ljetne škole “Mala medresa” prisustvovali mnogobrojnim radionicama, kulturno-sportskim aktivnostima, časovima historije, izletima, te edukativnim putovanjima širom naše zemlje, a sve u cilju da se bolje upoznaju sa kulturno-historijskim, te vjerskim naslijeđem naše zemlje.

Tako su u pratnji osoblja medrese na čelu sa direktorom Dženanom ef. Handžićem te koordinatorima iz Amerike, hfz. Murizom Mešićem i Alijom Džekićem, proputovali bh gradovima od Travnika, Tešnja, Sarajeva, Visokog, do Srebrenice, Mostara, Počitelja i Olova. U Potočarima su prisustvovali času historije o genocidu nad Bošnjacima Podrinja, a obišli su i kompleks memorijalnog centra. Posjetili su i nekoliko muzeja, sarajevsku Vijećnicu, tekiju na Buni, Stari Most u Mostaru, te visočke piramide.

Ovo je treća posjeta tinejdžera iz Amerike našoj zemlji, a Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, mr. Sabahudin ef. Ćeman, na svečanoj ceremoniji dodjele diploma najavio je nastavak podrške ovom projektu i čestitao upravi Medrese u Čajangradu na uspješno organizovanoj ljetnoj školi. On je ujedno najavio da će se naredna “Mala medresa 2016” održati u periodu od 11. do 25. jula iduće godine.

Posebne pohvale pripadaju profesorima i odgajateljima koji su se cijelo vrijeme brinuli o omladini, te bivšim učenicima ove medrese (Harunu, Halidu, Nedimu, Farisu, Amini, Amili i Zejnebi) koji su pružili veliku ispomoć u aktivnostima ljetne škole.

Direktor Handžić izrazio je želju da ovaj projekat od iduće godine uključuje isključivo pedeset najboljih tinejdžera sa područja Sjeverne Amerike, a sa koordinatorima su dogovorene konkretne aktivnosti u cilju promocije i afirmacije ovog projetka među američkim tinejdžerima bosansko-hercegovačkog projekla.

Na ceremoniji zatvaranja ljetne škole svjedočili smo suzama polaznika, a neki od njih su već najavili svoj povratak iduće godine. Proglašeni su i najbolji pojedinci, a svi učesnici su dobili priznanja i nagrade. Veliki broj roditelja prisustvovao je ovom događaju, a njega su ukrasili sami polaznici učenjem ilahija i kasida, te učenjem dove bosanskim šehidima.

U posljednjih nekoliko godina na području Sjeverne Amerike intenzivirane su aktivnosti u radu sa omladinom koje se prvenstveno ogledaju u omladinskim susretima, a čiji je nosilac Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB).

 

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu