Tinejdžeri iz Amerike pripremaju posjetu BiH

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Tinejdžeri sa područja Sjeverne Amerike, čiji su roditelji bosansko-hercegovačkog porijekla, ovih dana vrše pripreme za posjetu Bosni i Hercegovini tokom ljetnog raspusta. Njihova petnaestodnevna posjeta planirana je u drugoj polovici jula, a cilj je veće upoznavanje sa svojom i domovinom njihovih roditelja.

Ovu posjetu organizuje Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB) koja kroz svoje programe za omladinu Bosnu i Hercegovinu pokušava približiti mladim ljudima sa željom da u budućnosti neki od njih svoj život i svoje djelovanje vežu za našu državu. Voditelji programa su Muriz Mešić i Alija Džekić te ovom prilikom ističu značaj ovog programa.

”Već dugo vremena smo razmišljali o projektu koji će našoj omladini omogućiti da kroz različite kulturne, naučne, vjerske i tradicijske sadržaje, Bosnu i Hercegovinu približi ovim mladim ljudima, prvenstveno da je upoznaju i zavole, a potom i da na svoj način doprinesu njenom razvoju u budućnosti. Otuda je pokrenut projekat ljetne škole koji nudi petnaestodnevni program učenja o historiji, kulturi i tradiciji Bosne i Hercegovine, a cjelokupan program se odvija u Medresi ”Osman ef. Redžović” u Čajangradu koja nudi idealan ambijent za odmor od užurbanog urbanog načina života kojim žive ovi tinejdžeri.'” kaže voditelj programa Muriz Mešić.

Od sadržaja koji su uključeni u program su psihološke radionice, pozorišne predstave, sportski susreti, izleti u prirodi, te ekskurzije širom Bosne i Hercegovine.

”Želimo naglasiti da je sav sadržaj besplatan, te da troškove boravka i cjelokupnog programa pokriva Rijaset IZ i ICNAB. Ove godine očekujemo preko 50 polaznika, a raduje nas i veliko interesovanje roditelja. Trenutno vršimo prezentacije ovog projekta u SAD-u i Kanadi.”ističe Mešić, direktor Bosanskog Islamskog Kulturnog Centra u Čikagu.

Ovogodišnja ljetna škola počinje 19. jula i traje do 3. augusta i namjenjena je uzrastu od 13 do 19 godina, a planirane su posjete Sarajevu, Srebrenici, visočkim piramidama, tekiji na Buni i drugim mjestima.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3