Treća ramazanska hutba

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Vrijednost zadnjih deset noći i dana mjeseca ramazana

Doista, svaka zahvala pripada Allahu. Njega hvalimo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Allahu se utječemo od zla našeg nefsa i naših loših postupaka. Koga Allah na Pravi put okrene, niko ga ne može skrenuti na stranputicu. A koga Allah ostavi na stranputici, toga niko nije u stanju na Pravi put izvesti. Svjedočim da niko nije dostojan obožavanja osim Allaha. I isto tako svjedočim da je Muhamed a.s. Njegov rob i poslanik. Neka je salavat i selam na njega, njegovu porodicu i ashabe.

O vjernici! Uistinu, Allah dariva Svojim robovima prilike i periode neizmjernih blagoslova i blagodati. Ramazan je, zaista, jedna od takvih prilika. Ta sezona Allahove, dž.š. (neizmjerno povećane) milosti, oprosta i spasa od vatre džehennema, će nas, nažalost, ubrzo napustiti, da bi se nekima od nas, mogla vratiti nakon jedne godine, a nekima možda i ne vratiti. Allah je zadržao najbolje za posljednje, i ostavio nam na kraju ovog mubarek mjeseca niz dodatnih blagoslovljenih noći. Zato, Allahovi robovi, savjetujem sebi i vama da budemo revnosni i marljiviji u ibadetu našem Gospodaru, posebno u toj posljednjoj trećini ovog jedinstvenog mjeseca.

Vođa i Učitelj svih vjernika, Muhammed , s.a.w.s., običavao je da se potrudi i posveti ibadetu u tom završnom dijelu Ramazana osjetno više nego što je činio u prethodnom dijelu i u drugim mjesecima. Jer u tih 10 noći najvjerovatnije pada najveličanstvenija noć godine- Lejletul Kadr.

Allah, swt, je rekao u ovom pogledu: لَيْلَةُ ٱلْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ

“Noć el-Kadr je bolja od 1000 mjeseci…” (Kur’ān 97:3)

A Allahov Poslanik, s.a.w.s., je u jednom kratkom hadisu ukazao na najveći dar te veličanstvene noći, rekavši: الْقَدْرِ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِوَمَنْ قَامَ لَيْلَةَ

“Ko provede Lejletul-kadr u ibadetu, vjerujući u Allaha i očekujući od Njega nagradu, bit će mu oprošteni grijesi koje je počinio.” (Hadis su zabilježili Buhari i Muslim)

Tražite ovu neizmjerno blagoslovljenu noć u posljednjih deset noći ovog mubarek mjeseca, posebno u neparnim noćima, tj. 21., 23., 25., 27. i 29. Neka nas ta noć zatekne u stanju zauzetosti Allahu dragim djelima, a ne, ne daj Bože, u besposlici i trivijalnim stvarima. Probdijte što je moguće više vremena u ibadetu i razmišljanju i traženju oprosta od Allaha u tim noćima, naročito u zadnjoj njihovoj trećini, kad je to najbolje i najefdalnije. Dovite Allahu dž.š. za vaše potrebe, jer je dova u tim noćima poput strijele koja nikada ne promaši svoju metu. Činite dove za sebe, svoje roditelje, svoje ukućane, rodbinu i braću i setre općenito. Imajte povjerenja u vašeg Gospodara da će vam dove prihvatiti, jer On je najmilostiviji. Otvorite Mu svoju dušu, povjerite Mu svoju nevolju i patnju, jer samo On može otkloniti sve što vas tišti. Prospite suze u ašku svoje ljubavi prema Njemu i izrazite svoje duboko žaljenje i kajanje zbog svojih prijašnjih grijeha i propusta. I vjerujte da je On bezgranično milostiv i samilostan, čak daleko više nego što je majka prema djetetu. Jer, uistinu, svima nam je nužno potrebno da očistimo svoje duše od prljavštine svojih grijeha, a za to upravo u ovom vremenu imamo najbolju šansu.

Braćo i sestre, pokažimo pred Allahom svoju poniznost, priznajmo svoju bespomoćnost i ovisnost o Njegovoj pomoći i milosti, i zamolimo Ga da nam ovaj Ramazan učini novim-boljim početkom.

Allahov Poslanika, s.a.w.s, učio nas je da u noći Lejletul Kadr činimo naročito sljedeću dovu, koju je on preporučio svojoj supruzi h. Aiši: اَللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ اَلْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

“Allahu moj, Ti si, doista, Onaj koji mnogo prašta, voliš praštati, pa mi oprosti (moje grijehe).” (Zabijezili: Tirmidhi, Ibn Majāh, Aḥmad i dr.)

Ponavljajte ovu dovu u toku ovih mubarek noći i dana.

Od Poslanika, a.s., je ostalo kao njegov sunnet i preporuka još nešto: da makar neko u džematu-zajednici provede zadnjih 10 dana ramazana u I’tikafu u svom lokalnom mesdžidu-džamiji, u svrhu maksimalne posvećenosti i predanosti ibadetu i upućivanju dova Allahu dž.š. A nama-pojedincima, svakako je preporučljivo da, u najmanju ruku, dijelove posljednjih ramazanskih noći posvetimo dolasku u našu džamiju makar na Jaciju i Teraviju, ali da nastojimo i kod kuće-privatno klanjati koji rekat nafile. To će nama, ako Bog da, biti zamjena za I’tikaf.

Posljednjih deset dana su dani spasenja od vatre džehennema. Vjerujte da se, Allahovom milošću, može spasiti svaki Allahov rob koji se svom Gospodaru obrati iskreno. Tražite oprost i spasenje i kroz sadaku, jer je Poslanik, a.s., rekao: اتَّقُوا النَّارَ وَلَوْ بِشِقِّ تَمْرَةٍ

“Zaštitite se od vatre džehennema makar (to bilo i samo) sa pola hurme.” (Zabilježili: Buhārija, Muslim i Nesa’ija).

Vjerujte u to da će vam vaš neizmjerno darežijivi Gospodar podariti daleko bolju naknadu za ono što potrošite na Njegovom putu, jer je On tako obećao, a Njegovo obećanje nikad ne zakaže: إِن تُقْرِضُوا ٱللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا يُضَٰعِفْهُ لَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ

“Ako Allahu drage volje zajam date, On će vam ga mnogostruko vratiti i oprostiće vam, jer Allah je blagodaran i blag.” (Kur’an 64:17)

Treba podsjetiti da je Allahov poslanik, s.a.w.s., bio najdarežljivija osoba, a njegova se darežljivost naročito vidno očitovala u Ramazanu. Zato mi, pored posta, čuvanja propisanih dnevnih namaza, Teravije i drugih ibadeta, budimo sada više darežljive ruke, darežljiviji nego obično, i sjetimo se sadakom potrebne braće i sestara, jer mnogi, širom svijeta, žive u veoma teškim životnim uslovima.

U zaključku, još jednom želim da naglasim potrebu da maksimalno iskoristimo ovaj poslednji dio Ramazana, jer nove prilike neće biti tako brzo, a samo Allah zna ko će takvu priliku i doživjeti. Iskoristimo ovu koju imamo sada, u ibadetu, dovi i traženju oprosta od Allaha, dž.s. . Naročito se posvetimo ovome u neparnim noćima, od koji je, prema mišljenju uleme, Lejletul-kadr 27-e noći, koja je, kako je već kazano, bolja od 1000 mjeseci. Ko bude lišen dobra te noći, doista će izgubiti nešto neprocjenjivo, nešto što mu može biti važna, možda i zadnja takva prilika za prekretnicu u životu.

Zato, braćo i sestre, ne budimo lijeni, nego se potrudimo da što više ibadetimo u preostalim noćima i danima mubarek mjeseca ramazana.

Molim dragog Allaha da primi sve naše ibadete i dove, da nam se smiluje i oprosti naše grijehe. Amin!

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3