U Albany, NY održani Susreti omladine medžlisa 3

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Susreti omladine medžlisa 3 su održani od 6. do 8. oktobra 2017.godine u Albany,NY. Na susretima je prisustvovalo oko 50 omladinaca iz Albany NY, Utica NY, Syracuse NY, Rochester NY, New York City, Mechanicsburg PA. Susreti su realizovani u lokalnom hotelu i bosanskom džematu u Albany-u.

Prije samog programa naša muallima Aiša Purak je u prostorijama džemata imala promociju knjige o bosanskim imigrantima na prostoru Rochester regije. Nakon večere i jacije namaza susreti su nastavljeni u hotelu uz sesiju upoznavanja i druženja omladine.

U subotu je program počeo u 10 sati nakon doručka u hotelu, korisnim i prelijepim predavanjem našeg imama i chaplan-a na SU (Syracuse University) Amir ef. Durića koji je govorio o temi nijjeta (namjera, intention). Nakon predavanja druženje je nastavljeno u prostorijama džemata u Albany-u i to zajedničkim gledanjem utakmice Bosna i Hercegovina – Belgija. Na poluvremenu utakmice smo klanjali podne namaz, a nakon utakmice smo imali ručak.

Poslije ručka su momci imali nogometni turnir u sali, a djevojke su imale predavanje sa muallimom Aišom. Nakon ikindije namaza momci i djevojke su igrali odbojku zajedno do akšam namaza. Nakon akšam namaza smo imali zajedničku večeru, poslije koje smo nastavili večernju panel sesiju u hotelu.

Amir ef. Durić je imao korisnu i interesantnu radionicu na pomenutu temu gdje je omladina izabrala različite ciljeve koje imaju u životu i prezentovala, zašto i kako doći do željenih ciljeva. Večernje druženje smo završili učenjem ilahija i kasida naših omladinaca i slobodnim druženjem u hotelu.

U nedjeljnoj jutarnoj sesiji je Amsal ef. Memić imao predavanje na temu “Kako uništiti jedan narod/zajednicu” gdje je govorio o načinima i putevima kojim se ruši narod/ zajednica i kako zaštiti i jačati svoju zajednicu. Na kraju jutarnje panel sesije i ovih susreta naš omladinac Velid Mulić je prezentovao svoju knjigu “House of stones” gdje je pisao svoje poeme i interesantnom načinu na koji je saznao da ima dar za pisanje poema. Susreti su prošli u lijepoj i ugodnoj atmosferi. Ovo su prvi susreti omladine medžlisa tri realizovani na ovakav način, i uz korisne primjedbe i sugestije naših imama i gostiju, nadamo se još kvalitetnijim i sadržajnijim susretima narednih godina.

Želimo da se zahvalimo džematu u Albany-u koji je bio i naš domaćin i u mnogome olakšao realizaciju naših susreta, našoj muallimi Aiši Purak koja je učestvovala u realizaciji ovog projekta, Amir ef. Duriću i Džemal ef. Crnkiću koji su također učestvovali u realizaciji susreta, imamima Ahmedin ef. i Mirzet ef. Mehmedović koji su
prisustvom uljepšali naš program i druženje i našoj omladini koja se odazvala i uzela aktivno učešće u programu ovogodišnjih susreta.

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu