U Chicagu održani peti Omladinski susreti medžlisa Midwest

U periodu od 4. do 6. maja 2018. g. održani su peti Omladinski susreti medžlisa Midwest Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi. Domaćin susreta bio je džemat SABAH Chicago.

Na susretima je prisustvovalo oko dvije stotine omladine iz deset džemata medžlisa: BICC Grand Rapids, ICC Behar Grand Rapids, BICC Fort Wayne, ICBMN Minneapolis, BICC Chicago, IC Northbrook Chicago, SABAH Chicago, IEC Ezan Des Moines, IKC Bošnjak Des Moines i BAIC Detroit.

U petak navečer omladina je stizala u prostorije džemata SABAH gdje su ih domaćini dočekali sa večerom, a potom proveli kroz prostorije SABAH Centra koji je impozantan primjer kako se uz slogu i ustrajnost može uspjeti u obezbjeđivanju adekvatnih uslova za rad džemata. Kako su nam domaćini prenijeli ovo je prilika da se ovim programom što bolje pripreme za svečano otvaranje džamije, ako Bog da, na ljeto 2019.g.

U subotu ujutro, susreti su svečano otvoreni u sportskom Athletico Centru. Cijelo vrijeme džematlije, vrijedni volonteri džemata SABAH na čelu sa imamom Senad ef. Agić, su bili na raspolaganju svima i radili kako bi proteklo sve u najboljem redu.

Nakon sportskog natjecanja i druženja, u prelijepim prostorijama džamije i centra SABAH-a priređen je tradicionalni nastup horova ilahija i kasida naših džemata. Sportska višenamjenska sala ovog džemata bila je prepuna. Svi su uživali u milozvučnim glasovima naše omladine koji su pokazali kako se njeguje ljubav prema islamskoj i bošnjačkoj tradiciji. Na kraju večeri svim prisutnim kratkim nasihatom se obratio glavni imam medžlisa Midwest Osman ef. Brkić koji je ovom prilikom istakao da je mladost neprocjenjiva blagodat koju treba iskoristiti učenjem i radom, jer ono što mladi posade danas to će im biti plod u budućnosti te ih pozvao da aktivno učestvuju u projektima IZBSA.

U nedjelju ujutro uslijedilo je mektebsko takmičenje medžlisa Midwest kao najznačajniji projekat u koji roditelji i imami imaju zadaću što više ulagati svoje znanje, vrijeme, trud i odricanje.

Na mektebskom takmičenju učestvovalo je 24 učenika koji su predstavljali svoje džemate. Komisija mektebskog takmičenja je imala težak zadatak da odredi pobjednike, jer je razlika bila u nijansama. Svi mi, a posebno roditelji ovo emocionalno doživljavaju, slušajući odgovore učenika iz ilmihala, učenjem kur’anskih sura i čitanje iz Kur’ana.

Pobjednici mektebskog takmičenja su:

Prva kategorija

 1. Amir Mezit – BICC Chicago
 2. Amina Čavčić – IKC Bošnjak Des Moines
 3. Kenan Šehić – BICC Grand Rapids

Druga kategorija

 1. Alem Čavčić – IKC Bošnjak Des Moines
 2. Tarik Čustović – BAIC Detroit
 3. Haris Omerović – BICC Chicago

Treća kategorija

 1. Medina Husomanović – BICC Chicago
 2. Hana Perenda – BICC Fort Wayne
 3. Ismira Kmetaš – BICC Grand Rapids

Pobjednici takmičenja će predstavljati naš medžlis na finalnom mektebskom takmičenju IZBSA u okviru Susreta Bošnjaka koji se ove godine održavaju u septembru za Labor Day vikend, te im želimo da ostvare najbolje rezultate.

Pobjednici sportskog dijela takmičenja su:

U fudbalu

 1. BAIC Detroit
 2. SABAH Chicago
 3. ICBMN Minneapolis

U odbojci

 1. ICC Behar Grand Rapids
 2. SABAH Chicago
 3. BICC Chicago

Poslije klanjanja podne namaza i ručka, na svečanosti zatvaranja susreta nastupila je folklorna grupa KUD džemata SABAH koji su izazvali oduševljenje prisutnih.

Na kraju su podijeljene prigodne diplome, zahvalnice učesnicima Omladinskih susreta, pehari pobjednicima sportskog natjecanja, a vrijedne novčane nagrade i knjige pobjednicima mektebskog takmičenja, iako, kako mi volimo kazati, su svi oni pobjednici jer predstavljaju svoj džemat, svoj medžlis i svoju Islamsku zajednicu Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Na kraju, zahvaljujemo se džematu SABAH Chicago, aktivnoj grupi volontera SABAH-a sa žutim šalovima na izuzetnom gostoprimstvu i organizaciji, zahvaljujemo se svim džematima, učesnicima, roditeljima i imamima.

Ono u čemu smo možda zakazali bićemo samokritični i ako Bog da to popraviti, a ono u čemu smo dobri još više intenzivirati. Činjenica jeste da je ovo projekat koji je već petu godinu zaredom, uveliko zaživio i naša omladina džemata se cijelu godinu raduje susretima.

Primarni cilj jeste ostvaren, a pred nama je itekako period gdje ćemo ažurnije raditi na kvaliteti druženja omladine, njihovom vjerskom odgoju i znanju, poboljšanju programa i unapređivanju kvalitete mektebskog takmičenja. Vraćajući se u svoje matične džemate pred omladinom i svima nama su novi projekti u mubarek mjesecu ramazanu.

Neke od slika sa ovih omladinskih susreta se nalaze na ovom linku https://photos.app.goo.gl/FhijyMq5TAizGE7DA

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.