U Čikagu promovirane ’’Nadahnute misli’’

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Proteklog vikenda, tačnije u subotu navečer (Maj 9, 2015), u kafeteriji džemata ’’Bosnian Islamic Cultural Center’’ u Čikagu upriličena je promocija prve knjige hafiza Muriza ef. Mešića, imama ovog džemata.

U prepunoj kafeteriji džemata BICC o knjizi su govorili dr. Hazim ef. Fazlić, imam džemata ICC Greater u Northbrooku, i profesorica bosanskog jezika i književnosti, Amina Sendić-Mešić. Dr. Fazlić, u svom veoma nadahnutom obraćanju, osvrnuo se na značenje mudrosti (hikmeta) i naveo nekoliko hikaja iz historije islama. Prisutne je u nekoliko puta nasmijavao prigodnim anegdotama, te ih uputio na čitanje literature poput Nadahnutih misli koja je bezvremenska i uvijek savremena.

Amina-Sendić Mešić kazala je nekoliko riječi o semantičkom aspektu djela koje je pred čitaocima, te se osvrnula na audio zapise emisije Nadahnute misli emitovane na radiju ’’BIR’’, a koja su bila preteča ove današnje zbirke mudrih izreka i zapisa.

Prisutne je sa nekoliko ilahija svojim melodičnim glasom razgalio Mensud Bašić, nekadašnji solista hora Nešidu-l-Huda, a pjesnik Hazim Hadžalić izrecitovao je nekoliko stihova specijalno pripremljenih za ovu priliku.

Na kraju večeri prisutnima se obratio i autor knjige, hafiz Mešić, koji se s puno emocija zahvalio svima prisutnima, te uputio riječi hvale svojim kolegama dr. Hazimu ef. Fazliću i Amiru ef. Čaušu, kao i supruzi Amini. Kako je naveo, djelo ne bi vjerovatno ne bi ugledalo svjetlo dana ili barem ne bi bilo štampano u ovolikom tiražu da veliki čikaški dobrotvor, Hajdar Šabović, inače rodom iz Bara (CG), nije podržao njeno objavljivanje. Na tome mu se autor svesrdno zahvalio, a prisutni su ovaj čin popratili aplauzom.

Koliko je interesovanje vladalo za ovu knjigu govori činjenica da je prvo njeno izdanje u cjelosti rasprodano već u prva dva dana, naredno je za očekivati danima koji su pred nama.

Autor knjige, Muriz Mešić, rodom je iz Zavidovića. Završio je Elči-Ibrahim pašinu medresu u Travniku i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Titulu hafiza stekao je 2003.godine, a jedan je od hafiza iz BiH koji posjeduje idžazu (sened/silsilu) u hifzu po Hafsovom kiraetu, tj. dozvolu za poučavanje Kur’anu, koju je stekao pred šejhom Muveffekom Wehhudom u Damasku još 2003.godine. Objavio je nekoliko prijevoda djela Risala od imama Šafije, izradio je udžbenik za mektebsku nastavu Mektebija po kojem rade mektebske nastavu u Sjevernoj Americi, a trenutno privodi kraju svoj magistarski rad na FIN-u. Oženjen je suprugom Aminom i otac dvoje djece. Od 2012.godine imam je džemata BICC u Čikagu, SAD-e.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3