U Detroitu se ujedinila dva bošnjačka džemata

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U nedjelju 4. februara 2018.god. održana je vanredna zajednička skupština dva bošnjačka džemata iz Detroita, Bosnian American Islamic Center i Islamic Center “Gazi Husrev Beg u prostorijama Balkanskog centra. Povod ovoj Skupštini je bila dugogodišnja ideja o ujedinjenju džemata. Inicijativni Odbor kojeg su sačinjavali džematski odbori na čelu sa imamima džemata Osman ef. Brkić i Fejlem ef. Salkić kao i sa dva mlada uspješna biznismena iz džemata Irman Islamović i Emil Jakupović naporno su radili na pripremanju Skupštine.

Na ovoj Skupštini bilo je prisutno 170 članova džemata koji su dali kvorum i potpuni legalitet radu i odlukama Skupštine. Na samom početku učenjem Kur’ana, obraćanjem članova inicijativnog odbora istaknut je značaj jedinstva, sloge, saradnje, razumijevanja na principima naše časne vjere, principima pravilnika ICNAB-a, kao i na načelima demokratije i uvažavanja mišljenja.

Nakon diskusije po svim pitanjima dnevnog reda Skupština je jednoglasno podržala i dala svoj glas za ujedinjenje džemata u jedan, potvrdila predložene kandidate za jedinstveni džematski odbor, kao i prijedlog za inicijativni/građevinski odbor za izgradnju novog bosanskog kulturnog centra Bošnjaka Detroita.U očima mnogih su se vidjele suze radosnice koje pokazuju sreću i zadovoljstvo jedinstvom ponosnih bošnjaka muslimana ovog grada.

Izgradnja ili kupovina objekta koji će biti represent svih nas na ovim prostorima je ustvari suštinska ideja koja je sve džematlije ujedinila. Ovo je bila hvala Allahu uspješna i historijska Skupština jedinstva i jasne vizije za prosperitetnu budućnost muslimana Bošnjaka ovog grada, a nadamo se i pozitivan primjer svima u široj zajednici.

Molimo Uzvišenog Gospodara da ovaj emanet koji smo preuzeli uspješno realiziramo u što skorijoj budućnosti! Amin!

Slike sa ovog prelijepog dogadjaj mozete pogledati na ovom linku.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3