U džematu Islamski Kulturni Centar Bošnjaka Syracuse dodijeljeno 17 diploma za naučeno kur’ansko pismo

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U subotu, 19. marta 2016. godine, u džematu Syracuse, NY, (IKCBS) je održana redovna mjesesečna džematska večera i druženje džematlija. Ova lijepa prilika je iskorištena kako bi bile podijeljene diplome za učenike koji su u skorije vrijeme naučili kur’ansko pismo i prešli u Kur’an. 17 učenika od kojih desetoro djece i sedmero odraslih su se sprijateljili sa najboljim prijateljem, objavom Uzvišenog Gospodara, Kur’anom a.š. Vrijedno je spomenuti da su mnogi od novih učača treći ili četvrti, po redu, u svojim porodicama koji su prešli u Kur’an! U džematu sada već ima više porodica u kojima oba roditelja i djeca uče u Kur’anu.

Ugodna subotnja večer je počela klanjanjem akšam namaza kojeg je predvodio Ahmedin ef. Mehmedović imam u jednoj od utičkih džamija a nakon namaza prisutnima se obratio Amsal ef. Memić, mladi imam u drugoj od utičkih džamija koji je prisutne podsjetio na vrijednost učenja Kur’ana i izrazio svoje zadovoljstvo prisustvovanjem ovako lijepoj svečanosti.

Nakon predavanja riječ je uzeo ponosni muallim Muris ef. Neimarlija koji je, prozivajući učenike, dijelio diplome i rekao nešto više o svojim učenicima i njihovim porodicama. Muris ef. je napomenuo da veliki broj, kako djece tako i odraslih, još uvijek uče u sufari a da ih veliki broj već aktivno i kvalitetno uče u Kur’anu. Čestitao je porodicama i učenicima i rekao da su ovim činom njihove porodice uvele svjetlo u svoje kuće, kao što se u stari vakat govorilo, kada neko uvede struju u kuću, da je uveo svjetlo, jer Kur’an je svjetlo a kuće u kojima se uči Kur’an svijetle stanovnicima nebesa kao što ljudima svijetle zvijezde u vedroj noći!

Slijedeći učenici su, sinoć, dobili diplome a mi im, ovom prilikom, čestitamo na velikom uspjehu:

1. Šaban Zahirović

2. hadži Selim Bećirović

3. Remzija Hirkić

4. Azemina Ramić

5. Ramiza Sefo

6. Admir Alemić

7. Mirzet Hajdarević

8. Almedina Muminović

9. Hamdija Čaušević

10. Halid Zahirović

11. Ajla Ramić

12. Sarah Rinzan

13. Rayhan Rinzan

14. Kenan Hozo

15. Behudin Malkić

16. Edis Omerović

17. Dino Hujdur

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3