U džematu Ročester održana manifestacija “Srebrenica 1995-2015”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U bošnjačkom džematu grada Ročesteru u Sjevernoj Americi, u subotu 11.jula 2015. godine održana je manifestacija pod nazivom “Srebrenica 1995-2015” kojoj je prisustovao rekordan broj bošnjačkih džematlija Ročestera (Rochester,NY), te džematlije turskog i pakistanskog džemata ovog grada. Komemoraciju sjećanja na nevine žrtve genocida Srebrenice, organizovao je odbor bošnjačkog džemata u Ročesteru na čelu sa imamom Sadmir ef. Mustafiċem.

U programu su uzeli učešće potpredsjednik bošnjačkog džemata u Ročesteru, imam Enes ef. Tralješić, mr. Nermin Bešlagić, imam Sadmir ef. Mustafić, muallima Aiša Purak, te članice hora “Sabur” koje su i ovaj put svojim zapaženim izvođenjem te izborom emotivnih ilahija učinile manisfestaciju “Srebrenica 1995-2015” nezaboravnom.

Moderator programa, Faris Karahasanović, srdačno je poselamio i izrazio dobrodošlicu prisutnom auditoriumu te je dodao “Sa poštovanjem i srdačnom dobrodošlicom vam se zahvaljujem što ste danas tu da upriličite ovaj događaj. Dobro došli na obilježavanje dvadeset godina od neponovljivog genocida u Srebrenici. Bosanskohercegovački kulturni centar u Rochesteru, uz dužno poštovanje prema žrtvama rata u BiH i uz dužno poštovanje prema preživjelima u ratu te prema onima koji su morali da izbjegnu iz svoje rodne grude, je nastojao da organizuje i obilježi simbolično sjećanje na sve žrtve rata, a posebno na žrtve, naše najbolnije tačke, Srebrenice.” Zatim je Enes ef. Tralješić, inače doskorašnji imam džemata Ročestera proučio ašare.

Potpredsjednik džemata Ročestera, mr. Nermin Bešlagić se obratio prosutnima prvo na bosanskom zatim na engleskom jeziku te iskazao dobrodošlicu svim prisutnima. Naglasio je “da nikada nije bio sretnije ni ponosniji na ovaj džemat kao što je danas”, te se ujedno zahvalio svima prisutnima na velikom odzivu i podršci. U svom daljnjem izlaganju je naglasio kako je današnji dan “Dan tuge i žalost za sve Bošnjake ma gdje se nalazili”, te da se izvuče pouka iz današnjeg dana. Apelirao je na roditelje da im obrazovanje njihove djece bude imperativ i prioritet. Da visoko obrazovan Bošnjak, može i ima velikog uticaja na odnose ove zemlje prema samim Bošnjacima u Sjedinjenim državama te odnosu Amerike prema našoj Bosni.

Muallima Aiša Purak se obratila prisutnima te je u svom historijskom dijelu programa istakla ” U večerašnjem komemorativnom programu “Srebrenica 1995-2015”, članice hora Sabur, kao i ostali učesnici večerašnjeg programa nose bijeli cvjetiċ. Bijeli cvjetić, cvijet “sjeċanja” ili “Cvijet Srebrenice” je orginalna ideja bivšeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Mustafe ef. Cerića. Bijeli cvijet je simbol genocida u Bosni i Hercegovini, a izrađen je u radionici “Gračaničke kere”, te je simbol 11. juli 1995. godine kada je vojska bosanskih Srba počela sistematsko ubijanje više od osam hiljada bosanskih Muslimana. Sistematsko ubijanje bošnjačkih dječaka, naše bošnjačke mladosti, zrelih muškaraca, naše bošnjačke snage i naših djedova, naše bočnjačke mudrosti. 8,372 Bošnjaka su ubijeni samo zato što su bili Muslimani.” Dodala je kako, prema riječima bivšeg Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana, je genocid u Srebrenici najveći genocid u Evropi nakon holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Zatim je dodala “Jedanaest bijelih latica cvijeta predstavljaju datum početka zločina genocida, bijela boja predstavlja nevinost, dok zelena boja označava nadu za bolju buduċnost. Pored Srebrenice, “Bijeli cvijet” svjedoči i o žrtvama drugih masovnih stradanja Bošnjaka – u Prijedoru, Kozarcu, Foči, Goraždu,Višegradu, Šahiċima, Ahmićima. Jedanaest bijelih latica cvijeta predstavlja jedanaest genocida nad Bošnjacima od Austro-Ugarske do Srebrenice”

Imam Sadmir ef. Mustafić se obratio džematlijama, srdačno ih poselamio te se osvrnuo na stradanje muslimana kroz prizmu aspekta vjere. U tom kontestu je naveo hadis Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u kome se kaže: “Mu’min ne smije biti ujeden iz iste rupe dva puta!” Naglasio je da je Božiji Poslanik rekao “dva puta – Mu’min ne smije biti ujeden iz iste rupe – a šta se nama dešava- nas ujedaju iz iste rupe, istog naroda – jedanaest puta!” Sadmir ef. je upozorio da se čuvamo generalizirati, jer se trenutno to upravo radi sa Muslimanima širom svijeta. Muslimani se poistovjeċuju sa jednom šakicom i stavljaju im se razne negativne etikete. Naveo je primjer is svog vlastitog života pa dodao “Moj otac je ranjen i izgubio nogu u ratu protiv Srba, ali da mi je drugi srbin davao mlijeko i tako sam preživjeo.” Tako da se moramo čuvati generalizacijie. To je opasno.”

Na kraju programa, svi prisutni su napustili salu te izašli u džamijsku avliju gdje su simbolično položili ruže, te proučili fatihu nevinim žrtvama genocida. Svi prisutni su se iftarili uz kolačić napravljen u obliku srebreničkog cvjetiċa, zatim se klanjao akšam, te se iftarilo. Poslije iftrara proučen je tevhid nevinim žrtvama genocida u Srebrenici. Manifestacija pod nazivom “Srebrenica 1995-2015” u džematu Ročester završena je klanjanjem jacije i teravih namaza.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3