U Grand Rapidsu proslavljena godišnjica Armije RBiH

U subotu 23. aprila proslavljena je 16. godišnjica džemata ICC Behar kao i godišnjica Armije RBiH. Ova manifestacija u Grand

Rapidsu je sakupila brojne patriote sa prostora SAD-a kao i vrijedne džematlije koje su zajedno htjeli proslaviti pobijede i uspijehe -pogotovu one koji se vežu za opstanak našeg naroda u dijaspori kao i domovini u zadnjih 25. godina.

Manifestacija je počela obraćanjem komandanta Azema Derviševića – Zenge, koji se obratio skupu govoreći o formiranju odbrane glavnoga grada BiH, koja je kasnije izrasla u čudo i ponos koji danas oslovljamo našom Armijom.

Vrijedno je spomenuti i zapamtit za sva vremena malu grupu dobrovoljaca koju je predvodio Zenga, koja je na kraju možda i najviše doprinjela odbrani glavnoga grada tokom žestokih uličnih borbi u maju 1992. godine kada je spriječen agresorov pokušaj da prepolovi grad u dva dijela.

To, na svu sreću i božiju milost nije prošlo agresoru, jer se ova grupa dobrovoljaca uspjela probiti do okupirane Vogošće, odnosno PRETIS-a, gdje je osigurala i izvukla veliku koaličinu projektila bez kojih ne bi bilo moguće zaustaviti agresorove tenkove – čiji konacni cilj je bio zauzimanje predsjedništva RBiH.

Tokom dijela vijerskog programa publici su se obratili također gosti iz St. Louisa – Enver ef. Kunić kao i najmladji hafiz medju Bošnjacima u Americi – hafiz Zulkarnejn Kunić. Nakon obraćanja hafiza Kunića jnastupio je “Hor Behar” u jednom simboličnom nizu naše omladine – odnosno nade i budućnosti Bošnjaka u SAD-u.

“Žalosno je da danas državne institucije u BiH poput škola ne uče dovoljno djecu o izuzetno teškim, hrabrim, i poučnim dijelovima naše frške historije radi čega sam zabrinut, jer historija se ponavlja onima koji pouku, odnosno pouke ne izvuku iz proslosti” – prokomentarisao je domaćin Edip ef. Makić –čiji džemat ICC Behar paralelno sa mektebom održava i bosansku školu za djecu mlađeg uzrasta.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.