Search
Close this search box.

U Hartfordu održani 21. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike

Od 2. do 4. septembra, 2016. godine, u Hartfordu, Connecticut, održani su 21. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB). Tematika Susreta bila je “IKRE – uči, čitaj, u ime svoga Gospodara – obrazovanje i moral uvjet napretka Bošnjaka”.

Gosti ovogodišnjih Susreta iz domovine i Evrope bili su dr. hfz. Kenan ef. Musić, brigadir i književnik Velid Bajramović, mr. hfz. Aziz ef. Alili, Ahmed Alili, Armin Muzaferija sa menadžerom Tarikom Omerhodžićem.

Kao po običaju Susreti su počeli klanjanjem džume namaza u Bosansko-američkom Islamskom Kulturnom Centru u Hartfordu (BAICC), a džumu namaz je predvodio dr. hfz. Kenan ef. Musić. Prije džume namaza hafiz Aziz ef. Alili počastio je prisutne prelijepim učenjem kur’ana. U petak večer održan je tradicionalni susretski mevlud u Marriott hotelu u Hartford/Windsoru. Nakon mevluda organizovana je “game night”, tj. noć igre za omladinu gdje se omladina družila i natjecala u znjanju kroz razne igre -kvizove.

Subota je počela uvodnom sesijom gdje je glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike mr. Sabahudin ef. Ćeman predstavio sve goste, a zatim je dr. hfz. Kenan Musić održao predavanje na temu “IKRE – uči, čitaj, u ime svoga Gospodara – obrazovanje i moral uvjet napretka Bošnjaka”. Nakon toga brigadir i zlatni ljiljan Velid Bajramović održao je promociju svojih knjiga koje govore o stradanjima Bošnjaka tokom protekle agresije na našu domovinu.

U subotu je održano i tradicionalno takmičenje najboljih mekteblija iz svih medžlisa u prepunoj sali Marriot hotela u Hartford/Windsoru. Stručna komisija je bila jako zadovoljna spremnošću i znanjem svih kandidata te je imala jako težak posao pri proglašavanju pobjednika.

Svečana večera bila je doista svečana ove godine a za nezaboravan utisak pobrinuli su se uvaženi gosti uz muzičku podršku Armina Muzaferije i Tarika Omerhodžića. Obraćanje hafiza Musića popraćeno je uz veliku pažnju i još veći aplauz svih prisutnih, a ogromne aplauze izmamili su i hafiz Aziz Alili sa sinom Ahmedom pri izvođenju ilahija.

Nedjelja je bila sva u znaku omladine, a počela je predavanjem za žene koje je održala hafiza Saima Memić i modnom revijom kojoj muškarci nisu mogli prisustvovati. Za njih je hafiz Musić održao predavanje u “mesdžidu”, tj. prostoriji namjenjenoj za klanjanje namaza tokom Susreta. Nakon podne uslijedilo je takmičenje kulturno-umjetničkih društava i horova i kasida, a u obližnjem parku održan je tradicionalni Susreti Cup, tj. nogometni turnir na kom je učešstvovalo deset ekipa sa prostora Sjeverne Amerike.

Na završnoj ceremoniji koja se održala u nedjelju veče podjeljene su zahvalnice i uručene nagrade takmičarima, a za nezaboravnu veče pobrinuli su se svi horovi ilahija i kasida koji su zajedno, pod dirigentskom palicom Tarika Omerhodžića izveli ilahiju “Kraj Kabe sam stajao” na oduševljenje svih prisutnih. Većina ovogodišnjih učesnika izrazila je želju da učestvuju i na sljedećim Susretima, što je najbolji pokazatelj o kvalitetu programa istih.

Detalj sa mevluda

dr. hfz. Kenan ef. Musić

mr. Sabahudin ef.i dr. hfz. Kenan ef. Musić

mr. hfz. Aziz ef. Alili, Ahmed Alili, i Tarik Omerhodžić

Brigadir Velid Bajramović

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA