U Hartfordu održani 21. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Od 2. do 4. septembra, 2016. godine, u Hartfordu, Connecticut, održani su 21. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB). Tematika Susreta bila je “IKRE – uči, čitaj, u ime svoga Gospodara – obrazovanje i moral uvjet napretka Bošnjaka”.

Gosti ovogodišnjih Susreta iz domovine i Evrope bili su dr. hfz. Kenan ef. Musić, brigadir i književnik Velid Bajramović, mr. hfz. Aziz ef. Alili, Ahmed Alili, Armin Muzaferija sa menadžerom Tarikom Omerhodžićem.

Kao po običaju Susreti su počeli klanjanjem džume namaza u Bosansko-američkom Islamskom Kulturnom Centru u Hartfordu (BAICC), a džumu namaz je predvodio dr. hfz. Kenan ef. Musić. Prije džume namaza hafiz Aziz ef. Alili počastio je prisutne prelijepim učenjem kur’ana. U petak večer održan je tradicionalni susretski mevlud u Marriott hotelu u Hartford/Windsoru. Nakon mevluda organizovana je “game night”, tj. noć igre za omladinu gdje se omladina družila i natjecala u znjanju kroz razne igre -kvizove.

Subota je počela uvodnom sesijom gdje je glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike mr. Sabahudin ef. Ćeman predstavio sve goste, a zatim je dr. hfz. Kenan Musić održao predavanje na temu “IKRE – uči, čitaj, u ime svoga Gospodara – obrazovanje i moral uvjet napretka Bošnjaka”. Nakon toga brigadir i zlatni ljiljan Velid Bajramović održao je promociju svojih knjiga koje govore o stradanjima Bošnjaka tokom protekle agresije na našu domovinu.

U subotu je održano i tradicionalno takmičenje najboljih mekteblija iz svih medžlisa u prepunoj sali Marriot hotela u Hartford/Windsoru. Stručna komisija je bila jako zadovoljna spremnošću i znanjem svih kandidata te je imala jako težak posao pri proglašavanju pobjednika.

Svečana večera bila je doista svečana ove godine a za nezaboravan utisak pobrinuli su se uvaženi gosti uz muzičku podršku Armina Muzaferije i Tarika Omerhodžića. Obraćanje hafiza Musića popraćeno je uz veliku pažnju i još veći aplauz svih prisutnih, a ogromne aplauze izmamili su i hafiz Aziz Alili sa sinom Ahmedom pri izvođenju ilahija.

Nedjelja je bila sva u znaku omladine, a počela je predavanjem za žene koje je održala hafiza Saima Memić i modnom revijom kojoj muškarci nisu mogli prisustvovati. Za njih je hafiz Musić održao predavanje u “mesdžidu”, tj. prostoriji namjenjenoj za klanjanje namaza tokom Susreta. Nakon podne uslijedilo je takmičenje kulturno-umjetničkih društava i horova i kasida, a u obližnjem parku održan je tradicionalni Susreti Cup, tj. nogometni turnir na kom je učešstvovalo deset ekipa sa prostora Sjeverne Amerike.

Na završnoj ceremoniji koja se održala u nedjelju veče podjeljene su zahvalnice i uručene nagrade takmičarima, a za nezaboravnu veče pobrinuli su se svi horovi ilahija i kasida koji su zajedno, pod dirigentskom palicom Tarika Omerhodžića izveli ilahiju “Kraj Kabe sam stajao” na oduševljenje svih prisutnih. Većina ovogodišnjih učesnika izrazila je želju da učestvuju i na sljedećim Susretima, što je najbolji pokazatelj o kvalitetu programa istih.

Detalj sa mevluda

dr. hfz. Kenan ef. Musić

mr. Sabahudin ef.i dr. hfz. Kenan ef. Musić

mr. hfz. Aziz ef. Alili, Ahmed Alili, i Tarik Omerhodžić

Brigadir Velid Bajramović

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu