U San Joseu održani Susreti omladine džemata Medžlisa 1 West

Vikend dani 5. i 6. maj 2018. godine održano je takmičenje mekteba i Susreti omladine i džematlija predstavnika džemata Medzlisa 1 West, Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Ovo takmičenje i susreti su održani u San Jose, CA, a domaćin je bila Islamska zajednica Bošnjaka u San Jose (ICBAB), na čelu sa Imamom Samedin ef. Bajrićem.

Omladinski susreti su ponudili veoma mnogo sadržaja koji su održani u parku tokom dana u subotu. Pored lijepog druženja potrebno je istaknuti edukativne sadržaje s ciljem da se upozna omladina kako treba da funkcioniše i djeluje u svojim džematima.

Učešće na ovogodišnjim susretima uzeli su džemati iz:

 • Portlanda,
 • Seattle
 • Sacramento
 • San Jose
 • Phoenix
 • Salt Lake City
 • Denver

Oko 200 gostiju zajedno sa domaćinima iz San Josea mogli su istinski da uživaju u predivnoj atmosferi ispunjenom raznim programskim sadržajima. Program je počeo u subotu sa mektebskim takmičenjem koje je održano u džamiji. Program je otvorio domaćin Susreta Samedin ef. Bajrić koji je poselamio prisutne i upoznao o programu aktivnosti koji će biti na ovim susretima. Muftija dr. Sabahudin ef. Ćeman poselamio prisutne i iskazao važnost mektebske nastave i važnost obrazovanja za muslimanske porodice.

Komisiju za mektebsko takmičenje sačinjavali su:

 • Begzudin ef. Jusić – Predsjednik komisije
 • Amir ef. Salihović – član komisije
 • Mirnes ef. Lemeš – član komisije
 • Hfz. Ernad ef. Kurjaković – član komisije

Četrdeset takmičara podijeljenih u tri kategorije uzeli su učešće u mektebskom takmičenju. Komisija je imala veoma tezak posao jer su ove godine takmičari došli veoma dobro pripremljeni i mnogo veći kvalitet znanja je pokazan u odnosu na prethodne godine.

Na mektebskom tamičenju postignuti su sljedeći rezultati:

Kategorija od 6-8 godina:

 1. Saihbašić Jusuf –Phoenix
 2. Beso Emir – Phoenix
 3. Kiselica Elma – Phoenix

Kategorija od 9-11 godina

 1. Kadić Adnan – Salt Lake City
 2. Bektović Nejla – Seattle
 3. Bečić Meho – Portland

Kategorija od 12-16 godina

 1. Rizvić Rifet – Portland
 2. Musić Sumeja – Salt Lake City
 3. Dedić Sabina – Denver

Pobjednicima mektebskog takmičenja uručene su diplome i novčane nagrade, a diplome su uručili dr. Senad ef. Ćeman i muftija dr. Sabahudin ef. Ćeman.

Sportske aktivnosti su ponudile turnir u fudbalu i odbojci. Ekipe su bile iz Phoenix, Seattle, Portland i San Jose. Pobjednici turnira u fudbalu su:

 1. San Jose
 2. Portland
 3. Phoenix

Svečanim programom u velikoj sali upriličena je dodjela diploma najuspješnijim u mektebskom i sportskim takmičenjima, kao i učesnicima ovih Susreta.

Gost programa bio je Madžid Abaza koji je svojim lijepim izvodenjem ilahija razgalio duše prisutnih. U programu su uzele učešće folklorne grupe iz Portlanda, Phoenix i San Jose koje su svojim predivnim koreografijama zabavljale sve prisutne.

Dr. Sabahudin ef. Ćeman je obratio sa prigodnim vazom sa porukama i savjetima u vezi sa dolazaskom mubarek mjesec ramazana. Koordinator za omladinu Admir Kelemiš je upoznao sve prisutne o projektu Kampa za omladinu. Uovom djelu se obratio i član IO IZBSA Nihad Poljaković.

Nedjelja je bila slobodna i prilika da oni gosti koji su se malo duže zadržali u San Jose posjete grad San Jose, a veliki dio omladine organizovano je posjetio i San Francisco.

Ovakvih susreta nam zaista nedostaje, željni smo da razmjenimo iskustva i ideje, te u lijepom druženju i momentima najljepše utiske nosimo iz San Jose. Molimo Allaha dž.š. da naše domaćine u San Joseu nagradi jer su zaista bili odlični organizatori i uspjeli su svaki detalj u potpunosti da realizuju.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.