U Sarajevu održan okrugli sto „Mekteb i mektebska pouka Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini u vrijeme pandemije“

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Dana 1. septembra 2021. u Sarajevu je održan okrugli sto na temu „ Mekteb i mektebska pouka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u vrijeme pandemije“. Okrugli sto organizirila je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Učešće na pomenutom događaju imali su i predstavnici IZBSA putem online aplikacije.  Izvještaj o radu mekteba za vrijeme pandemije COVID 19 na području IZBSA prezentirao je dr. Hazim ef. Fazlić, koji je prenio selame Muftije dr. Sabahudin ef. Ćemana i rukovodioca Ureda za Vjerske poslove IZBSA hfz. Muriz ef. Mešića. Ispred Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike učešće su imali i koordinator Ureda za Vjerske poslove IZBSA Zinaid ef. Granić i Amsal ef. Memić.

Na početku manifestacije prisutnima se obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je odao priznanje muallimima i vjeroučiteljima, ocijenivši kako najveća zasluga za održavanje obrazovnog sistema Islamske zajednice u vrijeme pandemije virusa COVID 19 pripada upravo njima. Podsjetio je prisutne da nas historija uči da su opstojale one zajednice i sistemi koji su se znali prilagoditi i razvijati u skladu s vremenom i prilikama kojhe ono donosi. Reisu-l-ulema je svim polaznicima mektebske poduke, njihovim roditeljima i mualimima kao i vjeroučiteljima i učenicima u školi, zaželio sretan i berićetan početak nove vjeronaučne godine.

Spomenuti okrugli sto imao je tri sesije, na svakoj sesiji imali smo izlaganja i zapažanja onih koji su prezentirali rad mekteba na pomenutu temu. O mektebu kao temelju islamskog odgoja i obrazovanja muslimana u Bosni i Hercegovini govorio je muftija bihaćki hfz. Mehmed-ef. Kudić, a o mektebskoj pouci u okolnostima pandemije virusa Covid-19 u Bosni i Hercegovini dr. Enes-ef. Svraka. O izazovima organiziranja mektebske pouke u okolnostima pandemije virusa Covid-19 na nivou i području medžlisa govorili su glavni imami medžlisa Travnik i Zvornik, Salih-ef. Indžić i Haris-ef. Mustajbašić, dok o organizaciji mektebske pouke u jednom mektebu govorio je Samir-ef. Krbuljić, imam Medžlisa Živinice.

O strukturi mektebskog časa učesnicima obraćanja su imali Muhamed-ef. Abaz, imam MIZ Sarajevo, dok je vjeroučiteljica Enisa Gazija-Pajt govorila o iskustvima organizacije nastave islamske vjeronauke u osnovnim školama u okolnostima pandemije.

Efikasnost poduzetih mjera Islamske zajednice u doba vanredne situacije izazvane pandemijom Covid-19 na primjeru Muftijstva zeničkog tema je o kojoj se u okviru treće sesije učesnicima obratio dekan Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) u Zenici prof.dr. Muharem Adilović, dok je direktor Uprave za vjerska pitanja Ismail-ef. Smajlović u završnom obraćanju učesnicima predstavio  smjernice i preporuke o organizaciji mektebske pouke u posebnim okolnostima.

Moderator je bio Meho-ef. Šljivo, šef  Ureda za hatabet, iršad i vaz pri Upravi za vjerske poslove.

Zinaid Granić
Preporod.info

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu