U Sarajevu održan seminar za glavne imame iz bošnjačke dijaspore

Sarajevo, 25. februar 2015. (MINA) – U Sarajevu je jučer (24.02.2015.) održan stručni seminar za glavne imame Islamske zajednice iz bošnjačke dijaspore. Seminar je održan pod pokroviteljstvom Uprave za vanjske poslove i dijasporu uz saradnju sa Upravom za vjerska pitanja.

Moderator seminara je bio direktor Uprave za vjerska pitanja mr. Nusret Abdibegović, a predavači su bili akademik Enes Karić, doc.dr. Ahmet Alibašić i publicista Mufid Memija.

Teme su se ticale trenutne situacije u svijetu sa osvrtom na islam i muslimane te kako se nositi sa izazovima u zapadnom svijetu. Svoj doprinos ovom seminaru dali su zamjenik reisu-l-uleme mr. Husejin ef. Smajić, direktor uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić, te rukovodilac odjela za dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić.

U drugom dijelu susreta glavnih imama bošnjačke dijaspore tretirano je, između ostalog, aktuelno stanje u zajednicama dijaspore, te pravilnik o radu džemata i krovnih organizacija u dijaspori i njegovo usklađivanje sa novim Ustavom IZ-e u BiH.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.