U Seattlu obilježena 21. godišnjica genocida u Srebrenici

Dana 10. jula 2016. godine, u džamiji Islamske Zajednice Bošnjaka u Washingtonu obilježen je dan genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. 8372 neispričane priče, 8372 neizrečene rijeci, 8372 zaustavljena života. Nema mnogo riječi kojima bi se moglo bilo šta reći. 21 godinu iza još uvijek ista tišinai tuga. Mi trebamo da prčamo njihovu priču, mi treba i mora da govorimo istinu svojim riječima, kad već zaustavljene živote ne možemo vratiti.

U organizaciji Islamske Zajednice Bošnjaka u Washingtonu (ICBW), i saradnji sa omladinskim odborom ICBW, kao i Voices of the Bosnian Genocide ( VoBG), upriličen je događaj pod nazivom “21th Srebrenica Commemoration”. Događaju su prisustvovali brojne džematlije našeg džemata, gosti iz Kanade, kao I članovi jevrejske i kršćanske zajednice iz Međureligijskog vijeća Seattle.

Događaj je započeo podne namazom. Jasin i program tevhida za duše umrlih je vodio imam Begzudin ef. Jusić uz pomoć džematlija. U svom govoru poslije tevhida napomenuo je da su Bošnjaci u svim gradovima Bosne i Hercegovine osjetili ratna stradanja. Dana 10. Juli 1992. godine ubijeno je 250 Bošnjaka i Bošnjakinja u Biljanima, opština Kljuc. Podsjetio je na značaj i važnost obilježavanja i sjećanja na stradanja Bošnjaka, posebno u Srebrenici. Ne smijemo nikad zaboraviti one koji su dali svoj život za našu domovinu.

Drugi dio programa, nastavljen je u prizemlju džamije, gdje su prisustvovali gosti iz drugih zajednica. Važnost ovog dijela programa jeste da istina o genocidu nad Bošnjacima naše zemlje dođe do što više ljudi. Mi znamo našu priču, mi znamo šta nam se je u ratu deŠavalo, ali naše price trebaju da čuju i drugi ljudi.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.