Uručene stipendije fondacije “Ljiljan” u Sarajevu

Fondacija “Ljiljan” Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi (IZBSA) danas je u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu uručila 83 stipendije studentima za školsku 2022/23. godinu.

Dodjeli stipendija prisustvovali su muftija IZBSA dr. Sabahudin Ćeman, dr. Samed Omerdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, hafiz mr. Muriz Mešić, stručni saradnik za mekteb i predškolske ustanove u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i v.d. direktora Gazi Husrev-begove medrese mr. Dževad Pleh.

– Iz poštovanja prema našim Bošnjacima naglašavam da je Fondacija ‘Ljiljan’ formirana 2017. godine kao potreba da intitucionalno pomažemo našu omladinu, one koji žude za znanjem, jer vjerujemo da je to najbolji ulog, investicija na oba svijeta.

Molimo Allaha da oni budu nositelji svega dobrog – izjavio je muftija Ćeman.

Fondacija je za ovu godinu dobila 479 zahtjeva, a dodijeljeno je ukupno 170 stipendija. Kako je objasnio muftija Ćeman, stipendije dodjeljuju u muftijstvima, a dobitnicima omoguće da odaberu gdje im je najlakše iste preuzeti.

– Ove godine imamo najveći broj stipendija u Sarajevu, njih 83, što je i povod zašto smo danas u Gazi Husrev-begovoj medresi. Nadamo se da će i druge stipendije biti dodijeljene bez problema u što skorijem roku – kazao je muftija.

Čestitao je dobitnicima, izrazivši nadu da će marljivim radom u nastavku školovanja opravdati data sredstva.

Dr. Samed Omerdić je ovom prilikom dobitnicima prenio čestitke muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa, poručivši da vjeruju da će stipendisti odgovorno i savjesno čuvati ukazano povjerenje.

– Znanje je Božija milost koja nas sve podjednako obasipa. Prva naredba muslimanu jeste uči – čitaj u ime svoga Gospodara. Tako da je napredak jednog društva uvjetovan obrazovno-naučnim napretkom, i to posebno mladim ljudima koji u želji za stjecanjem znanja pokazuju velike uspjehe, doprinoseći time razvoju društva i države, i naravno Islamske zajednice kao njeni vjerni mladi članovi. Zahvalni smo Fondaciji na kontinuiranoj podršci obrazovanju mladih – kazao je dr. Omerdić.

U okviru programa, prigodno se obratio i v.d. direktora Gazi Husrev-begove medrese mr. Dževad Pleh.

– Na ovaj način se pokazuje svijest o domovini, i iskazuje se osjećaj brige da se pomogne. Bošnjaci Sjeverne Amerike ovim činom podsjećaju da je ulaganje u obrazovanje najbolji način ulaganja u budućnost – istaknuo je on.

Lamija Sijah iz Travnika, studentica Ekonomskog fakulteta, jedna je od dobitnica stipendije.

– Obradovana sam našim današnjim susretom. Veoma sam počašćena prilikom da budem jedna od dobitnica stipendije. Zahvalna sam donatorima na podršci, i nadam se da će u godinama pred nama imati još više mogućnosti za podršku studentima – izjavila je ona.

Fondacija “Ljiljan” IZBSA tradicionalno na ovaj način pomaže studente u Bosni i Hercegovini.

Tokom januara upriličit će se dodjele stipendija na još dva mjesta, i to 18. januara 2023. godine u Zenici, i 19. janura 2023. godine u Tuzli.

(MINA/Preporod.info/TV BIR)

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.