Uspješno održani 2. Omladinski susreti u Detroitu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Tokom proteklog vikenda, u periodu od 22-24 maja 2015.g., u organizaciji Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB) uspješno su održani 2. Omladinski susreti medžlisa Midwest, a njihov domaćin bio je džemat BAIC iz Detroita.

Susretima je prisustvovala omladina iz sedam džemata ovog medžlisa (BAIC Detroit, Gazi-Husrev beg Detroit, BICC Fort Wayne, BICC Grand Rapids, WBICC Chicago, AIC Chicago i BICC Chicago), a susreti su zvanično počeli u subotu ujutro uz postrojavanje ekipa i učenje dove.

Domaćin susreta, džemat BAIC, na čelu sa predsjednikom Edinom Donlićem, džematskim Odborom, vrijednim volonterima i imamom Osmanom ef. Brkićem, pobrinuo se da se gosti osjećaju prijatno i ugodno, a posebnu pažnju su posvetili organizaciji samog turnira u malom fudbalu za dječake i odbojkaškom truniru za djevojke. Nije im bilo mrsko da u svakom trenutku budu na usluzi gostima i pokazali su se kao pravi domaćini, a osmjesi i zadovoljstvo omladine ovo najbolje potvrđuju.

Uz miris ćevapa i roštilja, te uz veliki izbor slatkiša, kahve i sokova, roditelji su mogli nesmetano uživati u sportskim sadržajima koje je omladina realizovala u ”fair play” atmosferi i navijačkom ambijentu. Namaz na sportskim terenima bio je događaj koji je obilježio susrete. Preko 80 tinejdžera iz različitih krajeva Amerike stajali su u poredani safu, jedan do drugog, šaljući poruku jedinstva i zajedništva u ime Boga.

U subotu navečer omladina, zajedno sa svojim imamima Osmanom ef. Brkićem, Fejlemom ef. Salkićem, dr. Muazom ef. Redžićem, Ibrahimom ef. Čauševićem, Amirom ef. Čaušom, dr. Senadom ef. Agićem i hfz. Murizom ef. Mešićem, prisustvovala je svečanom programu u džamiji BAIC, gdje je omladinski hor ”Ilham” izveo nekoliko prelijepih ilahija i kasida, a koje je ukrasilo nadahnuto obraćanje imama domaćina, Osmana ef. Brkića.

U nedjelju je održano mektebsko takmičenje na kojemu su prisutvovali najbolji polaznici mekteba u okviru medžlisa Midwest, njih 17, a takmičili su se u tri kategiorije (ilmihal, sufara i Kur’an). Tom prilikom proglašeni su i pobjednici koji će tako naš medžlis predstavljati na finalnom mektebskom takmičenju u okviru 20. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike koji su ove godine najavljeni u Čikagu u septembru mjesecu.

Pobjednici u kategoriji ilmihala su:

1.Tarik Čustović – BAIC Detroit (Osman ef. Brkić)

2.Nejra Marić – BICC Grand Rapids (dr. Muaz ef. Redžić)

3.Isa Mujarić – BICC Fort Wayne (Ibrahim ef. Čaušević)

Pobjednici u kategoriji sufare su:

1.Esma Ajanović – AIC Chicago (dr. Senad ef. Agić)

2.Ilhana Marevac – BICC Chicago (hfz. Muriz ef. Mešić)

3.Amar Lokmić – BICC Fort Wayne (Ibrahim ef. Čaušević)

Pobjednici u kategoriji Kur’ana su:

1.Adnan Zenković – BICC Chicago (hfz. Muriz ef. Mešić)

2.Mehmed Donlić – BAIC Detroit (Osman ef. Brkić)

3.Aldin Salčinović – AIC Chicago (dr. Senad ef. Agić)

Svim učesnicima ovom prilikom uručena su priznanja i skromne hedije, a pobjednici su preuzeli diplome i nagrade koje je za ovo takmičenje obezbijedio vakif Nihad Poljaković.

Potom su proglašeni pobjednici i u sportskom dijelu natjecanja, koji su na poklon dobili priznanja i pehare.

Pobjednici u malom nogometu su:

1.BAIC 1 Detroit

2.BICC Chicago

3.BAIC 2 Detroit

U odbojci pobjednice su iz sljedećih džemata:

1.BAIC Detroit

2.BICC Chicago

3.United WBICC & AIC Chicago

Proglašeni su i najbolji pojedinci ovih susreta u malom fudbalu; tako je za najboljeg golamana proglašen Ismail Mehmedović iz džemata BICC Chicago, a za najboljeg strijelca proglašen je Halid Mujić iz domaće ekipe, ekipe džemata BAIC Detroit.

Na kraju programa, Oblasni imam hfz. Muriz ef. Mešić, zahvalio se domaćinima na uspješnoj organizaciji ovih susreta, pohvalio sve učesnike i zahvalio im se na dolasku, a dr. Muaz ef. Redžić najavio je i pozvao omladinu na 3. Omladinske susrete medžlisa Midwest koji će se iduće godine, ako Bog da, održati u Grand Rapidsu (Michigen) u organizaciji džemata BICC Grand Rapids.

Omladinski susreti pokrenuti su od strane Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB-a) po prvi puta u historiji Bošnjaka Sjeverne Amerike prošle godine (2013) kada su održani Prvi omladinski susreti u Waterllou (Iowa). Ovi susreti imaju za cilj masovnije okupljanje naše omladine kroz džematske aktivnosti i njihovo zbližavanje kroz različite sportske, kulturne i vjerske aktivnosti. Cilj je omladinu uključiti u rad džemata, te u konačnici očuvati svoj identitet na ovim prostorima.

Pored ovog projekta, ICNAB radi i na slanju bošnjačke omladine sa područja Sjeverne Amerike na petnaestodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, gdje omladina kroz projekat nazvan ”Mala medresa” uči o svojoj vjeri, tradiciji, historiji i kulturi; boraveći u Medresi ”Osman ef. Redžović” u Visokom i putujući Bosnom i Hercegovinom. Otuda možemo biti zadovoljni ovim našim pionirskim počecima i raditi na njihovoj popularizaciji zarad Allahovog zadovoljstva. Molimo Ga da nam ovo upiše u naša dobra djela. Amin.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3