Uspješno održano 19. druženje Bošnjaka medžlisa 3 u Albany, NY

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Nakon dvogodišnje pauze prouzrokovane Covid-19 pandemijom, Bošnjaci u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije sjeverno-istočnog dijela Sjedinjenin Američkih Država i medžlisa 3 Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike – imali su priliku družiti se ponovo. Naime, devetnaesto po redu druženje Bošnjaka medžlisa 3 održalo se između 23. i 25. decembra 2022 godine u džematu Albany, NY, i ujedno je bilo i najbrojnije druženje na ovoj lokaciji.

Zbog najavljenog nevremena, gosti su počeli pristizati već rano u petak, 23. decembra da bi izbjegli najavljene snježne padavine te prisustvovali džumma namazu. Zvanični program počeo je nakon jacije namaza i večere a specijalni gosti ovog druženja bili su kurra hafiz Aziz-ef. Alili i Lamija Alili. Uvodno obraćanje i dobrodošlicu ispred domaćina, zaželio je Jasmin-ef. Mujagić a zatim se prisutnima sa par riječi i nasihata obratio i glavni imam medžlisa 3. Muris-ef. Neimarlija.

Ne mareći za polarnu temperaturu vani, koja je doatizala i do 15 stepeni ispod nule, srca prisutnih tri stotine vjernika, ispunjena su toplotom i nurom kada su odlomke iz časnog Kur’ana učila četiri hafiza tokom večeri Kur’ana koja je uslijedila po programu. Hafiz Houssem Maryouk, zatim hafiz Hako-ef. Omeragić a za njim hafiz Abdulkadir Mohamed Bwana svojim prelijepim glasovima učili su odabrane ajete nakon čega bi Amir-ef. Durić prisutnima pročitao prevod istih na bosanski sa usporednim displejom engleskog prevoda. Specijani gost kurra hafiz Aziz Alili je u svom stilu prelijepim učenjem, oubličio i upotpunio ovu noć Kur’ana. Prva noć druženja završena je omladinskim druženjem i razgovorom sa imamima do kasno u noć.

Narednog dana, sabah namazom i zikrom otpočeo je drugi dan druženja ispunjen bogatim programom. Uz neizostavni muhabet, kahvu i kolače razmiienjivani su utisci prisuthnih od kojih se neki nisu vidjeli već duže vrijeme, što je ovo druženje učinilo posebnim. Najmlađi su se zabavljali uz bouncy house, bojanke i druge aktoivnosti u odvojenim učionicama dok se za omladinu organizovala posebna posjeta Albany univerzitetu na kojem su dr. Abdullah Canbaz i mr. Amir-ef. Durić upoznali našu omladinu sa jednim od najmodernijih kampusa i programa u Sjedinjenim Američim Državama za Cybersecurity i Data Science.

Nakon podne namaza, uslijedila su paralelna predavanja. Sestrama se obratila Lamija Alili u glavnoj sali dok se predavanje za muškarce odvijalo u džamiji. Kratka predavanja nakon dnevnih namaza prisuutnima su održali: Šaban-ef. Šljivar, Jasmin-ef. Mujagić, hafiz Aziz-ef. Alili i Muris-ef. Neimarlija. Nakon večere uslijedio je kulturno-zabavni program i učenje ilahija i kasida. Prisutnima su se srca razgalila nakon učenja svima poznatih ilahija i milozvučnih glasova kurra hafiza Aziza Alilija uz pratnju Šerif-ef. Delića, Šaban-ef. Šljivara, Džemal-ef. Crnkića i uz posebnu pratnju ženskih vokala.

Gromoglasni aplauz i osmjehe izmamili su mladi hora Divan, iz džemata Albany koji su takođe proučili nekoliko izvrsnih ilahija i kasida. Cijelokupni program je uživo emitovan na Facebook stranici Druženja Bošnjaka Medžlisa 3. Omladina je, kako to već oni znaju, nastavila da se druži uz sevdalinke, ilahije a poigralo se tu i pokoje bosansko kolo.

U odjavi programa ispred organizacionionog odbora i džemata Albany, Sado Kanić se zahvalio svim prisutnim i zaželio im hajirli povratak kućama te najavio datum narednog jubilarnog, 20. po redu druženja – Poconos 2023, već u februaru 2023. godine.

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu