Uspješno završen omladinski ljetni kamp IZBSA

U periodu od 29. jula do 10. augusta održan je prvi omladinski edukacioni ljetni kamp (YES-Camp) kao jedan od najbitnijih projekata Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA). Omladina uzrasta 11-18 godina je pristizala iz pet američkih država: WA, MO, FL, NY i NJ. Bio je veliki izazov iznuditi program djeci koji bi obuhvatio vjerski, kulturni i zabavni aspekat, a sve to u limitiranom dostupu telefonu na dva puta dnevno po 15 minuta. Volonteri su vjerovali da je to moguće, i napravili jako intenzivan plan i program kojeg su učesnici već prvi dan prihvatili i zavoljeli.

Jedanaest punih radnih dana je pratio sljedeći okvir plana: Ustajanje u 5 sahata a sabah bi se klanjao u 5:20. Poslije sabaha bi se proglasio pobjednik aktivnosti predhodnog dana, učesnici bi se upoznali sa temom dana te bi se pristupilo ceremoniji himne. Od 6 do 6:45 bi se održalo jutarnja fiskultura i zagrijavanje, a nakon toga bi uslijedila pauza od 15 minuta te doručak do 8 sati. Od 8-9 sati je vrijeme za odbojku, zatim pauza od 30 minuta za predah, te bi uslijedile prijepodnevne radionice od 9:30-12:45. Ovaj period je bio ispunjen radionicama, debatama, kritičkim razmisljanjima, memorizacijom Kur’ana te usavršavanje čitanja Kur’ana i učenje sufere. Bitno je napomenuti da su kamperi uspjeli napamet naučiti ašere sure Hašr, ajetelkursiju, prvi ajet Amenerrasulu, te proučiti više dužih sura iz Kur’ana (Vakia, Kehf…).

Nakon podne i ručka, od 2:30-4:30 sati bi bilo vrijeme odmaranja tzv. ‘nap time’. Od 4:30 do 7 sati popodne su bile sportske aktivnosti, i određene radionice, te korištenje posjednih resursa kao sto su: luk i strijela, aktivnoti na jezeru (plivanje-kanuing), pješačenje, boravak u višenamjenskom objekti u šumskim predjelima, i sve ostalo što nam je ovaj prelijepi posjed mogao ponuditi. Poslije pauze od pola sata bi uslijedila večera i akšam namaz. Period od 9-10:30 sati bi se obilježio uz kraću radionicu, logorsku vatru, gledanje filma, čišćenje kabina, a zatim pripreme za spavanje. Svjetla u kabinama su se gasila u 11 sati. Mnogo je sitnih detalja, koje su bili razradjeni stručnim timom volontera koje ćemo na kraju spomenuti.

Na svečanoj ceremoniji u posjeti smo imali uvaženog muftiju dr. Sabahudin ef. Ćemana, te imame Medžlisa 3 (Northeast). Emocije su se mogle osjetiti na licima, a i suza je bilo. Nakon proučenog odlomka iz Kur’an-a, muftija se obratio omladini-kamperima. Volonteri su kroz emocije su takodje poslali poruku nasoj omladini, a nakon toga su urucene diplome. Ispred organizacionog tima YES-Camp-a, i Islamske Zajednice Bosnjaka Sjeverne Amerike, ovog puta se zahvaljujem svim učesnicima kampa, kao i svoj podršci predstavnika džemata IZBSA. Posebne zahvale idu kamp liderima: Amini Fočo, Merimi Hrustović, Amsal ef., Amir ef., Emir ef., logistika Suad Omerovicu, koordinatorima omladine Admir Kelemišu i Eldar ef. Malkiću, bez kojih ovaj kamp ne bi bio izvodljiv, zatim imamima Medžlisa 3 na čelu sa gl. imam Muris ef. Neimarlijom, Mirzet ef. Mehmedoviću, Idris ef. Budimliću, Ahmedin ef. Mehmedoviću, treneru Elmin Sijariću, zatim Ferid Zahiću, Adnan Osmanoviću, džematima ABDVP Philadelphia, BIA Utica, džematu u Syracuse, džematu BiH Islamic Center of PA u Mechanicsburg-u. Ovo je prva godina našeg omladinskog edukacionog ljetnog kampa (Youth Educational Summer Camp YES-Camp), u organizaciji IZBSA.

Molimo Gospodara da podari ustrajnost i da ovaj nas zajednički projekat zaživi ne samo na nivou IZBSA, već u svim Medžlisima IZBSA.

Mahsuz selam!

Ispred organizacionog tima;

mr. Džemal ef. Crnkić

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.