Večer Kur’ana u Lawrencevillu, GA

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U subotu, 30. aprila 2016. godine imali smo čast dočekati naše goste, povodom već četvrte zaredom Večeri Kur’ana koju naš

džemat održava u posljednjoj Suboti svakog Aprila.

Ovogodišnji gosti su bili hafiz Aziz Alili (Glavni Imam Zagrebacke džamije), hafiz Muriz Mešić (oblasni Imam medžlisa 2 ICNAB-a) te glavni imam ICNAB-a, Sabahudin ef. Ćeman. Voditelj programa je bio naš imam, a ujedno i oblasni imam medžlisa 4, Ismet ef. Zejnelović.

Hafiz Mešić je spomenuo poznate bosanske hafize (hfz. Ibrahim Trebinjac te hfz. Ćamil Silajdžić) kojih je prije Drugog Svjetskog Rata bilo mnogo, ali u periodu komunizma taj je broj mnogo umanjen. Činjenica da je hafiz Trebinjac znao učiti čitav Kur’an putem dok bi išao na hadždž, pa onda stao pred Ka’bu, proučivši još jednom cijeli Kur’an i opet vraćajući se kući proučio Kur’an i treći put, ukazuje da imamo primjere koje možemo slijediti. Također, rekord koji drži hafiz Alili koji je proučio čitav Kur’an za nešto vise od sedam sati je zapanjujući. On je spomenuo primjer porodice Bektaš, iz Travnika u kojoj su uz oca Fadila još hafizi i njegova hanuma i njihovih sve četvoro djece. Raduje nas da se trenutno u našoj domovini Bosni i Hercegovini, broj hafiza povećava, i da nikada nismo imali veći broj hafiza kao ovih dana, a taj broj je trenutno oko 350.

Program je otvorio Ismet ef. dobrodošlicom i prigodnim vazom, nakon čega smo svi džematile klanjali akšam namaz koji je predvodio hafiz Alili, a mujezinio hafiz Mešić. Uistinu nesvakidašnji doživljaj za mnoge od nas.

Iako su nam dva gosta otkazala, bili smo počašćeni predivnim učenjima naših karija, koji su došli da nas uistinu počaste i napoje naše duše svojim izvedbama. Šlag na tortu dodali su i Sabahudin ef. i hafiz Muriz Mešić svojim vazovima.

Sabahudin ef., uz mnoge druge primjere, je pozvao da se vratimo Kur’anu, podsječajući nas da je Omer r.a. učio suru “Bekare” preko devet godina iz razloga što je htio svaki ajet da koristi u svom životu i nije htio da uči sljedeći ajet dok potpuno nije oživio ajet prije. On je isto tako napomenuo i na hadis gdje Učitelj svijeta, Muhammed, s.a.v.s., kaže da prenesemo makar jedan ajet ako ništa drugo.

Svima nama poznati, kurra-hafiz, Aziz ef. Alili je bio hit večeri još jednom pokazujući istinske blagodati i rijetki dar kojim ga je Svevišnji podario. Milozvučni glas, uz njemu specifičan tedžvid i kiraet je nešto što je napunilo vjernička srca svih prisutnih. Najbolji pokazatelj je bila tišina kojom su svi pristuni upijali harfove i uživali u repertoaru ilahija na arapskom, bosanskom i albanskom jeziku.

Na kraju smo svi požurili da pribavimo CD ilahija i kasida u izvedbi hafiza Alilija koje je on rado potpisao svakom ko je to želio te se na kraju slikao i družio sa džematlijama. Ni to nije bilo dovoljno te su se mnogi ostali družiti sa našim gostima i iza jacija namaza.

Hvala Allahu, dž.š. na ovom lijepom druženju, molimo Ga da nam goste vrati na njihova odredišta na najbolji mogući način i da nas opet sastavi u sličnim druženjima.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3