Večer Kur’ana u Seattleu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Zahvala pripada Allahu, Uzvišenom. MIlostivom, Samilosnom. Vladaru Dana Sudnjega. Salavat na Poslanika donosimo. Allaha molimo da  nam  podari milost i oprost.

U subotu, 16. januara, u džamiji Islamske Zajednice Bošnjaka u Washingtonu, izveden je svečani program – Veče Kur’ana.

Tom prilikom obznanjeno je da su odrasla grupa polaznika, većinom žene iz ovog džemata proučile Hatmu, cijeli Kur’an, tokom časova i druženja u protekle dvije godine. Vrijedne su bile žene, nek ih Allah nagradi zbog udruživanja u dobru.

Drugi razlog za ovo okupljanje bile su hatme koje su završili slijedeći kandidati:
1. Suljević Nevzeta
2. Šutković Zijada
3. Suljević Maida
4. Suljević Lejla
5. Jamil Layla

Svim kandidatima su dodijeljene svečane diplome. Lejla Suljević i Layla Jamil su, po odluci Skupštine ICBW, dobile novčanu nagradu. Nagrade i diplome je uručila Predsjednica ICBW Elvira Vojniković. Za ovaj uspješno obavljeni posao se zahvaljujemo našem vrijednom efendiji Begzudinu Jusiću i njegovoj supruzi, a našoj muallimi Elmi Jusić.

Sljedeći razlog je dodjela diploma polaznicima koji su uspješno naučili arapsko pismo. Tom prilikom Avdić Hazim i Arnautović Elmedina dobili su diplome. Želimo im da što prije i što lakše uče Kur’an, našu svetu knjigu.

Spomenutima želimo čestitati riječima, Allah Mubarek, i da nam svima Kur’an bude vodič i svijetlo u životu. Molimo Allaha da Kur’an učini proljećem srca našeg.

Posebnom izvedbom ilahija, istakle su se članice hora “Zemzem”. Djevojke su uljepšale program. Zato su bile i nagradene. Naime, članice Udruženja žena “Nur”, Seattle i polaznici Kursa Islama pri Islamskoj Zajednici Bošnjaka u Washingtonu, su donirali sredstva i tom prilikom djevojke hora obradovali prigodnim poklonima. Poklon su uručili i džamiji, novi usisivač, jer su željeli da učine hajr, povodeći se Kur’anskim ajetom:

“Onaj koji čini dobro – sebi ga čini, a onaj ko radi zlo – radi protiv sebe, a na kraju ćete se Gospodaru svome vratiti” (El-Džasije, 15).

Poslije svečanog programa i dodijeljenih diploma, pripredeno je druženje uz kahvu i bosanske specijalitete i poslastice. Naše hanume su posebno potrudile i sve je bilo ukusno. Za predivnu atmosferu i posebne osjećaje koji su te noći bili u džamiji posebno se zahvaljujemo:

1. Odboru islamske zajednice Bošnjaka u Washingtonu koji su nesebično podržali program i dali novčane nagrade kandidatima koji su ispunjavali uvjete za to.
2. Džematlijama koji su svojim dolaskom uveličali i podržali svečanost.
3. Udruženju žena Nur i polaznicima Kurs Islama koji su tom prilikom donirali mahrame za hor Zemzem i usisivač za džamiju.
4. Horu Zemzem koje su podržale program I bile divne, kao i članovima Omladinskog odbora ICBW koji su dali svoj doprinos.

Posebno i veliko hvala Sanjinu Lopatiću koji je svoje umjeće s kamerom nesebično stavio na raspolaganje našem džematu.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3