Zadnjih deset dana mjesec ramazana

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

20. april 2022. / 19. ramazan 1443. h.g.

Nalazimo se pred posljednjom trećinom mubarek mjesec Ramazana. Sigurno da ova trećina od nas zahtjeva i traži da budemo posebni, mnogo aktivniji i sav plod rada krunišemo sa najboljim rezultatom.

Iz iskustva znamo kada smo bili učenici u školi, posljednji mjesec dana nastojali smo da popravimo ocjene u dnevniku kako bi naš rezultat i prosjek uspjeha bio bolji. Kao učitelji podsticali smo naše učenike i bodrili ih kako im je ostalo još malo vremena do kraja školske godine i da je veoma važno da se još malo potrude da na kraju godine u njihovim dnevnicima budu bolje ocjene nego što su trenutne. Ako gledamo kroz sportska takmičenja svaki trener bodri svoje igrače i ekipu da još malo smognu snage i da izdrže kako bi utakmicu krunisali najboljim rezultatom.

Upravo sa nama je slična situacija. Pred nama je finiš, ili se približavamo cilju a cilj je da dobijemo Allahovo zadovoljstvo i nagradu. Da bismo postigli još bolju nagradu, potrudimo se u ovoj posljednjoj trećini da obratimo pažnju na nekoliko veoma važnih aktivnosti:

I’tikjaf

U našim krajevima ovaj ibadet je bio veoma prisutan. Rijetko je bila koja džamija da nije imala osobu koja bi zadnjih deset dana provodila u džamiji. Takmičile su se porodice koje će pripremiti iftar i donijeti toj osobi koja boravi u I’tikjafu. Pokušajmo i ovdje oživljavati ovaj vid ibadeta jer je i naš voljeni Poslanik a.s. to činio. Ebu Hurejre, r.a., prenosi: ”Allahov Poslanik a.s. obavljao je I’tikjaf u svakom ramazanu po deset dana, a u godini preseljenja na ahiret, u I’tikjafu je proveo dvadeset dana.” (Buharija)

Ako nismo u mogućnosti provesti deset dana onda podstičimo naše džematlije da se više aktiviraju i više vremena provode u džamiji u skrušenosti i ibadetima.

Traganje za noći Kadr

Vrijednost ove noći nam je svima poznata. Ona se nalazi u neparnim noćima mjeseca ramazana. Ona je najodabranija noć! Lejletul kadr. To je noć odredbe, Allah dž,š, je objavio suru Kadr u kojoj kaže: Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadr, a šta ti misliš šta je Noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.

Samo zamisli, kolika je nagrada za one koji provedu tu noć u ibadetu? U predajama se spominje da je ibadet ili učinjeno djelo u toj noći bolje i vrednije od 1000 mjeseci, što odgovara oko 83 godine ljudskog života. Ono što je važno napomenuti kada govorimo o ovakvoj brojci je da ustvari nama niko ne garantuje da ćemo živjeti toliko, a i da znamo da ćemo živjeti toliko, treba se zapitati hoće li naš život i djela biti kvalitetna? A šta god od ibadeta uradimo u toj noći piše se ogromna nagrada, to je razlika velika.

Dovoljno nam govori i hadis poslanika a,s u kom kaže: Ko god provede noć kadr u ibadetu vjerujući i nadjući se nagradi bit će mu oprošteno. (Imam Buhari i Muslim). Koliko god se mi trudili i tragali za noći kadr, mi ustvari tragamo i tražimo Allahovo dž,š, zadovoljstvo. Zato dok tragamo za lejletul kadrom neka nam ne bude samo ibadet i pronalazak te noći, već nek nam nijet bude da steknemo Allahovo zadovoljstvo.

 Klanjaj noćni namaz i pokušaj svoj način života promjeniti

Ono što još možemo kazati da ustvari ne znamo je li ovo naš jedan od posljednih ramazana! Niko od nas ne zna ko će od naših porodica dočekati sljedeći ramazan. Svi nestrpljivo očekujemo dolazak bajrama, ali isto tako sa nestrpljenjem trebamo se potruditi u ovim preostalim danima ramazana da damo svoj maksimum u činjenju dobrih djela. Dobro bi bilo da uzmemo u praksu poslanikovu metodu pa da probudimo svoje ukućane da klanjaju noću u ovih par zadnjih noći ramazana. Nemoj da nam bude teško da iskrenu dovu uputimo Allahu dž.š. i tražimo da promjeni naše stanje ako je ono u tegobama ili lošem ponašanju. Priznaj svoju slabost i traži od Allaha da te ojača, jer zaista to je vrijeme kad se dove uslišavaju i primaju. Posebno uči dovu: O Allahu Ti zaista praštaš i voliš da praštaš pa mi oprosti.

Na kraju bi bilo dobro da svaki dan u ovoj trećini mjesec Ramazana udjeljujemo sadaku na ime nas i naših ukućana. Sadaka je jako oružje.

Allahova nagrada u ovoj trećini je posebna i provedimo ove preostale dane i noći mjeseca ramazana u ibadetu i tragajmo za noći Kadr, nadajući se Allahovoj dž.š., milosti, oprostu grijeha i džennetima koji su nam obećani!

Begzudin-ef. Jusić
Islamic Community of Bosniaks in Washington

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3