Završen drugi ljetni “YesCamp” Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U peroiodu od 21. jula do 1. augusta se održao drugi po redu omladinski ljetni kamp (YesCamp – Youth Educational Summer Camp), projekat Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Učesnici, njih 37, su došli iz Albany, NY, Astoria, NYC, Boston, MA, Clifton, NJ, Denver, CO, Detroit, MI, Erie, PA, Hartford, CT, Jaksonville, FL, Mechanicsburg, PA, St. Louis, MO, Syracuse, NY, Tampa Bey, FL i Utica, NY, sa njima su boravili tim lideri, Admir Kelemiš (Seatle), Nihada Mehmedović (St. Louis), Sakib Siljković (Mechanicsburg), Meryem Konjhodžić (Clifton), Mujo Kurtović (Hartford) i Sumejja Šabić (St. Louis). U ispomoći su također bili: hafiz Nihad Mehmedović, Semir Duraković, Emina Salihović, Salko Kanić, Fatima Konjhodžić i Musa Kuljančić.

U posjetu su nam došli i Emir ef. Huskanović (Philadelphia) i hadži Senad Ahmetović (Astoria) koji su održali prezentacije za učesnike, dok je za koordinaciju prevoza učesnika sa aerodroma do kampa glavno učešće uzeo Suad Omerović (Syracuse).

Veliku podršku i posjetu roditelja smo imali iz džemata Utica, Syracuse, Mechanicsburg, Albany, Philadelphia, Clifton, itd. koji su priredili naša jela sa roštilja i prelijep muhabbet.

Na završnici učesnici su učenjem Kur’ana i ilahija demostrirali stečeno znanje te su im uručene diplome. Imali smo čast da nam se putem skype-a obrati uvaženi muftija Sabahudin ef. Ćemam, koji je prenio selame reisu-l-uleme Husejin ef. Kavazovića te se zahvalio svim tim liderima na nesebično požrtvovanje.

Jedan kamp dan je obuhvatao 3 segmenta, jutarnji workshop, poslijepodnevna te večeranja aktivnost. Svaki dan je imao svoju temu, a raspored aktivnosti je bio identičan: 5am buđenje, klanjanje sabah namaza, zikr, upoznavanje sa temom dana te proglašenje kampera dana, izvođenje američke zakletve i himne Bosne i Hercegovine, 15 minuta čitanje knjige, jutarnje zagrijavanje, doručak, sportske aktivnosti, a već u 9:30am kamperi su spremni za workshop (radionice), sesija memorizacije Kur’ana, sesija učenje Kur’ana i sufare, klanjanje podne namaza, te kratki osvrt na knjigu koja se čita izjutra. Potom je ručak i vrijeme odmora od 2 sata. U 4:30pm bi se startalo sa vannastavnim aktivnostima, boravak na jezeru, “fitness challenge” ili neka druga zanimljiva aktivnost, a poslije večere i akšam namaza smo gledali film, organizovali takmičenje u učenju ilahija, logorska vatra, zikr i sl.

Projekat YESCamp je dobio punu podršku skupštine IZBSA, Izvršnog odbora na čelu sa muftijom Sabahudin ef. Ćemanom. Želimo se zahvaliti svim dobrim ljudima na podršci ovom projektu. Izdvojili bi naše sponzere: Brother & Sister (Aziz/Vedad Šahović), Bego Ramić, Edin Omerović, Mirzet Durić, Medina Čajević i h. Senad Ahmetović.

Želimo se posebno zahvaliti Admiru Kelemišu i Eldar ef. Malkiću na organizovanju koncepta kampa.

Također se zahvaljujemo i našim džematima B&H Islamic Center of PA, Utica, Syracuse i Philadelphia ne velikoj podršci.

Mr. Džemal ef. Crnkić

Koordinator YESCampa ispred ICNAB-a

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3