Završena ljetna škola “Mala medresa 2018“

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Emanet vjere i emanet domovine

U periodu od 30. juna do 14. jula u JU Medresa “Osman-ef. Redžović“ realizirana je ljetna škola “Mala medresa 2018“. Ovaj po mnogo čemu jedinstveni projekt već niz godina zajednički realiziraju Medresa i Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA). Program se realizira kao ljetna škola u kojoj učestvuju tinejdžeri sa područja SAD i Kanade i tokom 15 dana boravka u Medresi kroz časove i predavanja, vannastavne aktivnosti, terensku nastavu i izlete uče o svojoj vjeri i domovini. Ove godine diplome za uspješan završetak programa dobilo je ukupno 56 polaznika iz 20 džemata sa područja Sjeverne Amerike.

Već krajem januara ove godine, kada je na listi prijavljenih kandidata za „Malu medresu“ bilo ukupno 63 imena, značajno više od planiranog maksimalnog broja (50 polaznika), moglo se osjetiti da je strpljiv i kvalitetan rad u prethodnim godinama dao svoje rezultate, i da će ovogodišnja ljetna škola biti ne samo najmasovnija, nego vjerovatno i najuspješnija dosad, što se na kraju pokazalo tačnim. Veći broj polaznika od planiranog zahtijevao je prilagođavanje i redizajn cjelokupnog programa, što je i učinjeno. Uz uobičajena dva odjeljenja, muško i žensko, formirano je i treće, mješovito odjeljenje sačinjeno od polaznika koji su prethodne godine bili u „Maloj medresi“. Za njih je osmišljen poseban, nešto napredniji program, i oni su na kraju dobili uvjerenja o završenom drugom stepenu ljetne škole.

Pet modula

“Mala medresa 2018“ započela je predstavljanjem Medrese – domaćina i programa koji će se realizirati u narednih petnaest dana. Izvšena je prozivka prijavljenih kandidata i uručeni su im ruksaci sa nastavnim i promotivnim materijalima. Ceremonija je upotpunjena nastupom Armina Muzaferije koji je za okupljene kandidate, njihove roditelje i ostale prisutne izveo kratki koncert dobrodošlice. U narednim danima uslijedila je realizacija planiranih sadržaja.

Osnovni sadržaj programa su nastavni časovi. Polaznici “Male medrese“ odslušaju ukupno 50 predavanja, po deset iz svakog od pet modula: Islamsko vjerovanje, Uvod u Kur’an, Islamski praktični propisi, Historija Bosne, te Bosanski jezik i književnost. Nastavu realiziraju muderrisi i profesori Medrese: hfz. Nijaz Aganhodžić, hfz. Zijad Dervić, hfz. mr. Haris Delić, mr. Amela Numanagić, i profesorica Alma Murtić. Radi lakšeg praćenja nastave i pripremanja za polaganje ispita polaznicima su na raspolaganju posebno izrađeni priručnici koji sadrže sva predavanja koja odslušaju. Posljednjeg dana nastave polaznici su prošli testiranje te dobili ocjene koje su ubilježene u njihovim svjedodžbama o uspješnom učešću u programu. Nastavni sadržaji su koncipirani tako da polaznicima omoguće sticanje i utvrđivanje osnovnih znanja iz navedenih oblasti.

Vannastavne aktivnosti

Cjelodnevni boravak polaznika programa u Medresi omogućuje da se u popodnevnim i večernjim satima, nakon nastave koja se u pravilu završava do podne namaza, realiziraju bogate i raznovrsne aktivnosti. Tako su se naši gosti ove godine nadmetali u sportskim disciplinama, uz puno smijeha i zabave, kako na „Igrama bez granica“, tako i na mini turnirima u košarci i odbojci. Družili su se sa Šerif ef. Delićem, imamom koji je u vrijeme svog službovanja u St. Louisu bio jedan od inicijatora pokretanja ovakvog programa, direktorom Medrese mr. Dženanom Handžićem, hfz. Ammarom Bašićem, Ajdinom Hasanićem i drugima. Na filmskim večerima gledali su filmove “Imami šehidi“ i “Kod amidže Idriza“, te kasnije razgovarali o njima. Djevojke su se imale priliku okušati u praktičnoj nastavi kuhanja i pripremati specijalitete tradicionalne bosanske kuhinje, dok su momci prošli kurs za mujezine, što će džematlije džemata iz kojih su došli sigurno prepoznati. Gledali su predstavu koju su za njih izveli predstavnici Mreže mladih Muftijstva sarajevskog, natjecali se na kvizovima općeg znanja, roštiljali, pa čak i okretali janje na ražnju, jer i to predstavlja dio naše tradicije i identiteta.

Izleti i posjete

Značajan dio aktivnosti “Male medrese“ se svake godine realizira izvan Medrese. Ove godine organizirana su četiri cjelodnevna izleta. Prvi od njih bio je posjeta Srebrenici i Memorijalnom centru u Potočarima. Tišina šehitluka u Potočarima kazala je više od bilo čega što se moglo reći, i ostavila neizbrisiv trag u životima i sjećanjima mladih ljudi koji žive daleko od svoje domovine. Prirodne ljepote domovine upoznavali smo pješačeći planinom Bjelašnicom, od Umoljana do Lukomira, živog etno muzeja i najvisočijeg naseljenog mjesta u BiH, smještenog na 1495 metara nadmorske visine. Na putu ka jugu domovine smo obišli ARK, atomsko sklonište u tajnosti građeno u vrijeme komunizma, posjetili Blagaj, Tekiju na Buni i naravno nezaobilazni Stari most i čaršiju u Mostaru. Organizirane su dvije posjete Sarajevu, jedna popodnevna i jedna cjelodnevna. Na taj način gosti su mogli posjetiti važna mjesta poput Tunela spasa, Muzeja Alije Izetbegovića, Zemaljskog muzeja, ali i imati dovoljno vremena da se provozaju uspinjačom na Trebević, prošetaju Baščaršijom i kupe poneki suvenir. Na bliže destinacije posjete su organizirane u popodnevnim satima, što je omogućilo posjete Visokom, Travniku, izletištu Bijambare i srednjevjekovnom gradu Čajangradu.

Završna ceremonija

Dinamične petnaestodnevne aktivnosti završene su ceremonijom zatvaranja “Male medrese 2018“ i uručenjem diploma. Pred velikim brojem okupljenih roditelja i prijatelja, diplomci “Male medrese 2018“ su u školskom amfiteatru izveli prigodan program. Učenjem Kur’ana, ilahija i izvođenjem recitala pokazali su samo mali dio onoga što su naučili tokom ljetne škole. Najveći dio njihovih aktivnosti, iskustava i doživljaja obuhvaćen je konceptualnim video projektom “Stanovnik svijeta“ autora Emira Uzunalića, koji je premijerno prikazan na završnoj ceremoniji. Ovaj video, skupa sa foto galerijama i detaljnim dnevnim izvještajima o svim aktivnostima možete pronaći na facebook stranici “Mala medresa“(https://www.facebook.com/MalaMedresa). Najsvečaniji dio programa bilo je uručenje diploma i nagrada za 56 polaznika koji su uspješno završili ljetnu školu. Diplome su im uručili direktor Medrese, mr. Dženan Handžić, i muftija IZBSA, dr. Sabahudin Ćeman, koji se nakon toga i obratio skupu.

Obraćanje muftije

– Vjerujem da će Islamska zajednica, pored svih projekata koje uspješno realizira ostati zapamćena baš po ovom projektu, i kojim ćemo se u budućnosti ponositi. Zahvalni smo roditeljima koji su se odlučili svoju djecu povjeriti medresi „Osman-ef. Redžović“ i vjerujem da ste sretni što su vaša djeca dio ovog važnog projekta. Ova omladina je budućnost naših džemata i očuvanja našeg identiteta na području na kojem živimo. Posebno smo zahvalni ovoj Medresi na njihovoj odvažnosti da preuzmu emanet i brinu o našoj djeci petnaest dana, da osmisle i besprijekorno realiziraju jedan ovako kvalitetan program. Posebno naglašavam njihovu orijentiranost na kvalitet, a ne na masovnost, u čemu smo se uvijek slagali. Svojom spremnošću da svake godine žrtvuju dio svog godišnjeg odmora i organiziraju „Malu medresu“ za našu djecu, zaslužuju naše duboko poštovanje i mogu poslužiti kao primjer kako se u Islamskoj zajednici misijski djeluje i brine o cjelini – kazao je između ostalog u svome obraćanju muftija Ćeman, izražavajući nadu da će sljedeće godine ljetna škola biti još bolje organizirana.

Budući planovi

Ljetna škola “Mala medresa“ je jedini projekt ove vrste koji postoji unutar Islamske zajednice i koji se već godinama uspješno realizira, uz kontinuirana poboljšanja sadržaja programa. I ove godine polaznici su na evaluativnim listovima kazali šta im se posebno svidjelo, a šta bi voljeli promijeniti, i ta će iskustva, skupa sa iskustvima akademskog osoblja uključenog u realizaciju „Male medrese“ pomoći da se ona dalje razvija. Među polaznicima koji su već po dva, pa i tri puta učestvovali u programu ima sjajnih momamka i djevojaka koji zaslužuju da budu promovirani u koordinatore i skupa sa đacima Medrese budu domaćini i učestvuju u realizaciji “Male medrese“ već naredne godine. Plan je i da drugi stupanj ljetne škole postane standardan, te da se svake godine upiše po jedno muško, jedno žensko i jedno mješovito odjeljenje drugog stupnja programa. Kontinuirani porast interesa za upis u “Malu medresu“ vjerovatno će zahtijevati da IZBSA suorganizator koji preuzima brigu oko prikupljanja prijava i formiranja konačne liste polaznika uvede određene kriterije za prijem kandidata.

– Ponosni smo na „Malu medresu“ koja je obrazovni brend naše škole, u potpunosti osmišljen i realiziran u okvirima naših kapaciteta. Povjerenje koje smo stekli dosadašnjim radom omogućava nam da dalje unaprjeđujemo projekt. Svjesni smo da naši kapaciteti nisu ni izbliza dovoljni da se zadovolje potrebe za realizacijom ovakvih i sličnih programa. “Mala medresa“ je dokaz da postoji potreba i da postoje rezultati. Izražavamo nadu da će i druge obrazovne institucije po uzoru na ovaj organizirati druge slične programe – zaključio je direktor Medrese Dženan Handžić.

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu