Završena “Mala medresa 2019”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U  periodu od 30. juna do 14. jula u Medresi “Osman-ef. Redžović“ realizirana je ljetna škola “Mala medresa 2019“. Ovaj po mnogo čemu jedinstveni  projekt već sedam godina zajednički realiziraju Medresa i Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA). Program se realizira kao ljetna škola u kojoj učestvuju tinejdžeri sa područja SAD i Kanade koji kroz časove i predavanja, vannastavne aktivnosti, terensku nastavu i izlete uče o svojoj vjeri i domovini.

Nastavni sadržaji su koncipirani tako da polaznicima omoguće sticanje i utvrđivanje osnovnih znanja iz fikha, akaida, uvoda u Kur’an, te bosanskog jezika i historije. Cjelodnevni boravak polaznika programa u Medresi omogućuje da se u popodnevnim i večernjim satima, nakon nastave koja se u pravilu završava do podne namaza, realiziraju bogate i raznovrsne aktivnosti kako u krugu Medrese, tako i u raznim lokacijama u Bosni i Hercegovini.

Nakon dvije sedmice vrijednog i marljivog rada, u nedjelju 14. jula 2019. godine, je spuštena zavjesa na još jednu, vrlo uspješnu Ljetnu školu islama. U amfiteatru Medrese dodijeljena su uvjerenja i diplome “Male Medrese” za 54 polaznika iz 23 džemata IZBSA. Novitet u ovogodišnjem programu jeste da su diplome dodijeljene za osnovni stepen, onima koji su prvi put polaznici Ljetne škole, i za napredni stepen, onima koji su ranije već bili dio ovog programa.

Na početku programa prisutnima se obratio direktor Medrese, mr. Dženan Handžić koji je još jednom istakao važnost ovog projekta i posvećenost osoblja Medrese da projekat i dalje napreduje. Zahvalio se svim učesnicima, roditeljima, kao i svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji istog.

Prisutnima se obratio i dr. Muaz ef. Redžić, izaslanik Muftije Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, dr. Sabahudin ef. Ćemana, koji je zbog vrlo važnih obaveza u Americi bio spriječena da prisustvuje ovom događaju. Dr. Redžić je kazao kako je “Mala medresa” najvažniji i najuspješniji projekat Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, te se zahvalio domaćinima i organizatorima ovog programa poželivši im sreću i uspjeh u daljem radu.

Svečanosti je prisustvovao i Vehid ef. Arnaut, šef Ureda za zekat, Rijaseta IZ u BiH, koji je na kraju programa proučio dovu.

U toku samog programa, a prije dodjele diploma, imali smo priliku vidjeti dio onoga što su naši polaznici naučili ove godine. Učili su Kur’an, ilahije, recitovali patriotske pjesme, čitali radove koje su sami napisali, što je izazvalo posebne emocije kod njihovih roditelja, zatim su se takmičili u učenju ezana, itd.

Sve to su pripremali sa svojim profesorima i profesoricama koje ovdje želimo posebno spomenuti:

mr. Amela Numanagić, koordinator projekta i profesorica fikha,

Dženan Rezaković, profesor fikha,

hfz. Zijad Dervić, profesor uvoda u Kur’an,

hfz. Nijaz Aganhodžić, profesor akaida,

Emir Uzunalić, profesor historije Bosne,

Alma Murtić, profesorica Bosanskog jezika i

Evelina Lemeš, profesorica Bosanskog jezika.

U poslijepodnevnim i večernjim satima sa učesnicima su bili profesori Miralem Dedić, hfz. Haris Delić, Anisa Ohran i Amina Čišija. Također, velike zasluge za uspjeh ovogodišnjeg programa idu bivšim i sadašnjim učenicima Medrese koji su sve vrijeme bili tu, a to su Harun Alijagić, Nedim Lemeš, Nermin Goralija, Velid Kečić, Adna Husika i Aida Mujić, kao i učesnici-koordinatori iz Sjeverne Amerike, Dalia Džekić i Ammar Ćeman.

Na kraju, hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da Ljetna škola bude prepoznatljiv brend IZBSA, ali i Medrese “Osman ef. Redžović”, i nadamo se da će sljedeće godine biti još uspješnija.

Za slike sa ovogodišnjeg programa posjetite http://www.facebook.com/MalaMedresa

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu