Novi udžbenik arapskog pisma iz pera dr. Hazim ef. Fazlića

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ovog ramazana iz štampe je izašao najnoviji uvod u arapsko pismo na engleskom jeziku pod nazivom My Arabic Alphabet Book autora dr. Hazim ef. Fazlića. Tim povodom razgovarali smo sa autorom u želji da saznamo više o udžbeniku i razlozima sa pisanje istog.

Dr. Fazliću, prije svega iskrene čestitke na još jednom projektu. Po čemu je vaš udžbenik osoben u odnosu na druge udžbenike ovakve vrste?

Činjenica je da sa prostora Balkana više od pola miliona muslimana živi na engleskom govornom području. Njihove zajednice opslužuju imami školovani u desetak medresa koje slijede približno isti plan i program, te se koriste sličnim udžbenicima u svojim džematima. My Arabic Alphabet Book spoj je onog bosanskog i balkanskog iskustva i tradicije učenja arapskog pisma i tedžvida s jedne, i suvremenih potreba i realnosti muslimanskih zajednica na zapadu s druge strane.

Novoizašli udžbenik nudi jednostavna objašnjena na engleskom jeziku o pisanju, izgovoru i poziciji arapskih slova. Grafički je urađen da pomaže djeci i odraslima pri pamćenju slova, njihovog vezanja i čitanja. Svaka lekcija sadrži QR kod koji se može pametnim telefonima skenirati i ista lekcija vježbati na internetu. Tim se znatno olakšava kako učenicima, tako i njihovim roditeljima priprema za mektepsku nastavu. Nerijetko smo, kao učitelji i imami, u prilici da roditelji, da li zbog neznanja ili nedostatka vremena, nisu u mogućnosti prakticirati sa svojom djecom kur’ansko pismo, što otežava sami proces učenja. Zato ovaj udžbenik nije samo knjiga, nego jedan cijeli projekat koji će, za nadati se, omogućiti lakše i brže učenje kur’anskih harfova.

Vi predajete islamske studije na Lake Forest College i objavljujete radove na temu religije i međuvjerskih odnosa na Balkanu. Kako ste se odlučili da pišete ovaj udžbenik, s obzirom da se radi o jednom mektepskom projektu, a vaše polje djelovanja je usmjereno više na akademskom nivou?

Dragi Bog mi je dao u zadatak da učim mlade naraštaje i na dodiplomskim studijima i na osnovnom ili mektepskom nivou. Nije lahko jedan dan govoriti studentima o suvremenim islamskim reformatorima, a već sljedeći dan učiti djecu u mektebu kako da izgovore harf dad. Međutim, upravo to obostrano iskustvo proširilo je moje vidike o mektepskoj nastavi. U zapadnom sistemu obrazovanja vlada jedna tendencija da se gradivo pojednostavi, razloži, i približi učeniku. Uspješan učitelj, nastavnik ili profesor, nije onaj koji natjera svoga studenta da suhoparno memoriše određeno gradivo, već je uspješan onaj koji svoje studente inspiriše da određeni predmet zavole i da im ga prikaže zanimljivim. Stoga ćete u My Arabic Alphabet Book arapska slova naći u obliku životinja koje se smiješe i igraju sa svojim čitaocima. Učenik stiče nove prijatelje sa svakim novim slovom, i ne zaboravlja njihov izgled i oblik.

Naravno, u svemu tome ima i doza eksperimenta i pokušaja da se gradivo učini lakšim i boljim. Ondje gdje postoji prostor za ispravku i nadogradnju, udžbenik će se svakako mijenjati i dorađivati. To je u biti princip koji slijedi lanac jedne od najuspješnijih škola na zapadu, Montesoori Schools, a to je neprestano iznalaženje novih obrazovnih modela.

Ko je sa vama na ovom projektu radio?

Cijeli dizajn knjige uradila je jedna renomirana grafička dizajnerka iz Egipta. Uvod je napisao dr. Muhammed al-Ahari, koji je nedavno doktorirao na temu bosanskih mekteba. Al-Ahari je takođe veliki ljubitelj i istraživač djela Ćamil ef. Avdića, prvog imama Islamskog Kulturnog Centra u Čikagu. Reviziju udžbenika je izvršio dr. Muaz ef. Redžić, šef ureda za vjerske poslova Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Web dizajn i development uradila je firma Futura Multimedia, vodeća kompanija za web dizajn u Bosni i Hercegovini i regionu.

Kakav je prijem knjige kod članova naših zajednica i imama?

Do sada su komentari uglavnom pozitivni. Bilo je nekoliko valjani primjedbi tehničke prirode, koje će ako Bog da biti uvažene u sljedećem izdanju. Već je nekoliko džemata naručilo udžbenik za svoje potrebe i za nadati se da će ovaj projekat naći svoje mjesto u našoj zajednici.

Hvala vam na odvojenom vremenu za ovaj razgovor.

Razgovor obavio Džemal ef. Crnkić, doktorant na Univerzitetu Alvernia, Pennsylvania.

Iz recenzije hfz Muriz ef. Mešića

Ovakvi projekti ne dešavaju se svaki dan i zato možemo kazati da je ovo radostan dan za cijelu Islamsku zajednicu Bošnjaka Sjeverne Amerike, a posebno za autora ovog djela. Naša podrška ovakvim projektima i aktivnostima prvenstveno se ogleda u instaliranju ovih udžbenika u našim mektebima, to je istinska podrška. Kolega Fazlić na ovom projektu radio je protekle dvije godine i riječ je o autorskom djelu koje prati savremene trendove u edukaciji mektebske djece. Svaka lekcija sadržajno i dizajnerski prilagođena je potrebama naše djece i predstavlja istinski iskorak u učenju arapskog pisma. Poseban dizajn harfova iziskivao je posvećenost i značajna materijalna ulaganja, otuda autoru valja odati priznanje i predstaviti ovaj udžbenik u našim džematima. Na kraju, ovakvi individualni projekti pokazuju da mi u Zajednici imamo dovoljno znanja i ideja za kvaliteno rješavanje edikativnih potreba u našim džematima, i da smo na dobrom putu, samo ih moramo prepoznati i podržati.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3